Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: Staak ideologische discussie zorg

Mark van Dorresteijn
Stop met de ideologische discussies in de gezondheidszorg, want daaraan gaat de zorg kapot. Die oproep deed minister Edith Schippers van VWS zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Schippers: Staak ideologische discussie zorg

Volgens Schippers gaat het niet om de vraag of je voor marktwerking kiest of de overheid aan de knoppen laat. “Allebei zijn nodig. Het gaat erom: hoe krijgen we de zorg weer aan de praat. Ik probeer een praktisch stappenplan te maken. Als je te veel doorschiet met concurrentie, kun je risicoselectie krijgen om kosten te vermijden en alleen maar overheidsregulering kan het inefficiënt maken.”

Premie

Welk systeem je ook hebt, de premie voor de zorgverzekering gaat elk jaar omhoog, stelde ze verder. “Er zijn steeds meer ouderen en we kunnen steeds meer. Er wordt dus gewoon veel meer zorg geleverd en daar betalen we met z’n allen de rekening voor.” De minister verzekert dat “alles erop is gericht om de prijs zo laag mogelijk te houden” en ze ziet het als haar dure plicht ervoor te zorgen dat iedere euro die aan premie wordt betaald, goed terechtkomt.

Prijzen

Afgelopen week kondigde Schippers aan dat ze ziekenhuizen en zorgverzekeraars zo snel mogelijk zelf verantwoordelijk wil maken voor de prijzen van veel behandelingen. Spoedeisende hulp en intensive care vallen overigens buiten die afspraken. Ook tandartsen zouden vanaf 2012 mogelijk zelf hun prijzen mogen bepalen.

Efficiëntie

Volgens de bewindsvrouw draait het er uiteindelijk om dat er efficiënter wordt gewerkt en de prijzen omlaag gaan. “Het is belangrijk dat de zorgverzekeraar eisen stelt zodat de ziekenhuizen en artsen steeds beter worden en de patiënt wat te kiezen heeft.” En: “Je moet zorgen dat de prijzen van een behandeling kostendekkend zijn. Maar als jij het beter organiseert, houd je er meer aan over.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Minister Schippers gaat e-health stimuleren

Ziekenhuizen laten Schippers nog even wachten

Schippers presenteert nieuwe koers voor de zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.