Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Schippers verlaagt eigen bijdrage ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS verlaagt de voorgenomen eigen bijdrage voor de tweedelijns-ggz van 275 naar 200 euro. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
eHealth Monitor

Behandelingen tot 100 minuten zullen een eigen bijdrage kennen van 100 euro per jaar. Mensen die onvrijwillig op basis van de wet BOPZ worden opgenomen of in een crisis verkeren, worden uitgesloten van de eigen bijdrage. Ook jeugd tot 18 jaar is uitgesloten van het betalen van een eigen bijdrage. De minister komt hiermee tegemoet aan de motie van de Tweede-Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Hanke Bruins Slot (CDA) die op 30 juni is aangenomen.

Bezuiniging blijft intact

De maatregelen kosten 51 miljoen euro. Om de bezuiniging van 600 miljoen euro intact te houden verlaagt ze onder meer het tarief van behandelingen die langer duren dan 18.000 minuten. Van der Staaij en Bruins Slot doen deze suggestie in hun motie.

Convenant met ggz

Ook zegt Schippers de Kamer toe om voor 2013 samen met de veldpartijen op zoek te gaan naar alternatieve maatregelen. De bewindsvrouw verwacht veel van ontwikkelingen als e-Health, versterking eerstelijnszorg en het in eigen omgeving behandelen van patiënten in plaats van in een instelling. Ze wil deze afspraken gaan vastleggen in een bestuurlijke agenda met de veldpartijen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal

10 REACTIES

  1. we besteden een paar honderd miljoen per jaar om het aantal verkeersdoden van 750 naar 500 te brengen. er vinden iedere dag c.a 4 zelfdodingen plaats. als je mensen in leven wilt houden waar moet je dan je geld op inzetten? als alles tegen zit in het leven, raak je je baan kwijt, partner en kom je wellicht in de GGZ terecht. je hebt al bijna niets meer en moet dan extra kosten betalen. het is een schande deze GGZ heffing.

  2. Lees alle reacties
  3. Helemaal eens met de vorige reageerders: een eenzijdige maatregel voor de meest kwetsbare groep. De verdubbeling van het GGZ budget in de afgelopen 10 jaar wat het argument is van Schippers c.s. is onder de ogen en met goedkeuring van de opeenvolgende ministers ontstaan want de (GGZ_)zorg was tot en met 2007 nog gebudgetteerd, de laatste 3 jaar kunnen niet de doorslag hebben gegeven behoudens bepaalde sectoren: de zbc’s (lees de commerciele bedrijfjes van de reguliere GGZ en bedrijfjes van psychiaters en psychologen, zeg maar de adhd diagnose en therapieclubjes voor luie studenten). De eigen bijdrage voor psychotherapie heb ik in het verleden (tot en met 2007) vaak niet geind en was dus ten laste van mijn inkomen, maar dat ga ik nu niet meer doen, dat wordt te gortig want waarschijnlijk wordt de eigen bijdrage ingehouden op de dbc-vergoeding. Hoe de verlaging van de eigen bijdrage vereffend wordt met de DBC-vergoeding >18.000 minuten is mij een raadsel want er zullen toch maar enkele patienten zijn die een behandeling van meer dan 18.000 minuten= 300 uur per jaar= 6 uur per week krijgen, een enkele psycho-analyse? Dus het is weer een kulverhaal en goochelen met getallen. Om met Prof. Parkinson (Univ. van Londen, econoom, 60-er jaren) te spreken, ‘de 2e wet van Parkinson’: cijfers kunnen niet liegen maar leugenaars kunnen wel cijferen.

  4. Het innen alleen al is vaak duurder dan de eigen bijdrage oplevert. Ik blijf het ronduit schandalig vinden dat mensen zoveel bij moeten betalen, daar waar de zorgverzekering duurder en duurder wordt en het pakket steeds verder uitgekleed…. Je zult maar een ziekte of beperking hebben. Helaas weet ik er alles van als reumapatiënte en visueel beperkt persoontje. Zorg wordt onbetaalbaar en steeds ontoegankelijker voor de groep die het juist zo hard nodig heeft….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.