Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wijst nieuwe NZa-top op declaratiegedrag

Mark van Dorresteijn
De nieuwe top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijgt een gesprek met minister Edith Schippers van VWS over dienstreizen en declaraties. Schippers zei dat donderdag in de Tweede Kamer, die meer wilde weten over het vertrek van de dinsdag opgestapte NZa-bestuursleden.
Schippers wijst nieuwe NZa-top op declaratiegedrag
Foto: ANP - Martijn Beekman

Schippers wil praten over de regels voor reizen en declaraties, die de NZa overigens zelf vaststelt. ‘Het is belangrijk om dingen recht te zetten. VWS betaalt de kosten zelf en dat is niet voor niks, wij willen onafhankelijk zijn. Dat zal ik ook aangeven in een gesprek met de nieuwe voorzitter van bestuur.’

Ophef

Twee bestuursleden van de NZa traden terug vanwege de ophef die ontstond na publicaties over reizen. Die zouden regelmatig zijn gemaakt op kosten van organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit.

‘Ze lieten zich betalen’

Volgens Renske Leijten (SP) keek de minister weg van wat er gebeurde. ‘Vier jaar lang reizen maken op kosten van anderen was beleid. Ze lieten zich betalen’. Reinette Klever (PVV): ‘Je moet je toch niet laten fêteren door diensten waar je toezicht op moet houden.’ Schippers wil weten wat er is gebeurd. ‘Als uit de feiten blijkt dat er iets is gebeurd dat niet door de beugel kan, zal ik daar ook op handelen. Ik weet dat ze congressen bijwonen, maar wie dat betaalt weet ik niet. Dat laat ik nu toetsen.’ Zij hield de Kamer voor dat het niet correct is om mensen te veroordelen op grond van artikelen in de krant.

Governance

In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Bekijk het dossier

 

 

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.