Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wil breder medisch beroepsverbod

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS gaat onderzoeken of BIG-geregistreerden, zoals artsen en verpleegkundigen, voor meer delicten een beroepsverbod kunnen krijgen. Dat stelt zij in een Kamerbrief.
Schippers wil breder medisch beroepsverbod
Foto: VWS

‘De strafrechter kan alleen bij een beperkt aantal in het wetboek van strafrecht aangegeven delicten aangegeven delicten een beroepsverbod opleggen’, stelt Schippers. Het gaat dan om levens- en zedendelicten en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Samen met minister Ivo Opstelten van Veiligheid wil zij kijken of het gewenst is om deze beperking weg te nemen.

Verklaring omtrent gedrag

Verder wil de minister dat zorgaanbieders als ziekenhuizen een recente verklaring omtrent gedrag (vog) hebben van het medisch personeel dat voor hen werkt. Ook krijgen werkgevers in de zorg te maken met een zogeheten vergewisplicht waardoor ze weten hoe hun personeel in het verleden functioneerde.

Uitwisseling zwarte lijst

Schippers vecht al bijna twee jaar voor een Europese zwarte lijst voor medici die zwaar in de fout zijn gegaan. Vooruitlopend op Europese wetgeving wil de minister een uitwisselingsverdrag tussen Europese landen, waaronder Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Vlaanderen en Duitsland. Medio 2013 zou de uitwisseling op regelmatige basis moeten starten.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.