Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Schippers wil gebruik risicovolle derivaten verbieden

VWS-minister Edith Schippers wil het gebruik van risicovolle derivaten verbieden in de zorg. Ze denkt daarbij aan een verbod op "margin calls" en open posities. Een verbod op een eenzijdige opzeggingsmogelijkheid houdt ze in overweging.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Schippers wil gebruik risicovolle derivaten verbieden
Foto: Lex van Lieshout

De minister vindt het de primaire verantwoordelijkheid van bestuurders en toezichthouders om verstandig om te gaan met derivaten, maar zegt nu al niet te hulp te willen schieten als het fout gaat.

Twintig procent zorginstellingen

Uit onderzoek door het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) blijkt dat 70 van de 378, bijna 20 procent van de onderzochte zorgconcerns derivaten gebruikt. Hiervan zijn er 38 in de cure en 32 in de care. In de cure gaat het vooral om ziekenhuizen, in de care zijn het overwegend gehandicaptenzorginstellingen die derivaten gebruiken. In vijf van de gevallen kwam het WfZ swaps met mogelijke

1
26

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Zowel bijdrage door burgers in zorg,sociaal(woningcorporaties etc), spaargelden ed mogen zomaar om het risico niet aangewend worden om tot verrijking te komen !
    Dat een multinational zich op dit terrein begeeft, kan men zich voorstellen, maar dan geld het spreekwoord: ‘wie zich brand, zal dan op de blaren moeten zitten’!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.