Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers wil nivolumab toch in basispakket

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De minister heeft een lagere prijs weten te onderhandelen met de fabrikant.
longkanker.jpeg

Dat laat het ministerie vandaag weten. De vergoeding gaat in op 1 maart aanstaande.

Zorginstituut Nederland
Begin december afgelopen jaar adviseerde het Zorginstituut Nederland nog om het middel niet tot het basispakket toe te laten omdat de prijs veel te hoog was in vergelijking met de gezondheidswinst. Het middel kost ongeveer 134.000 euro per gewonnen levensjaar van goede kwaliteit. De gemiddelde overlevingswinst ten opzichte van de gebruikelijke chemotherapie met docetaxel is momenteel drie maanden. De prijsafspraak die Schippers nu heeft gemaakt, geldt voor longkanker, huidkanker (melanoom) en de indicaties die de komende vier jaar zijn te verwachten.

Prijsverlaging
De afspraak met het bedrijf bestaat uit een bescheiden openbare prijsverlaging en een forse vertrouwelijke kostenreductie, die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. VWS doet geen uitspraken over de inhoud van de deal omdat is vastgelegd dat beide partijen deze informatie geheim zullen houden. 

Longartsen
Naast de door Schippers uitonderhandelde prijsverlaging van nivolumab, heeft de beroepsgroep van longartsen op haar beurt toegezegd dat zij zich gaat inzetten voor gepast gebruik van het geneesmiddel. Dit gaat gebeuren door een geprotocolleerde toepassing in expertisebehandelcentra, registratie van behandeluitkomsten en onderzoek naar een meer effectieve en doelmatige inzet van het middel. Er zijn twaalf expertisecentra aangewezen waar mensen die ervoor in aanmerking komen het middel kunnen krijgen. Tot 1 maart gebeurt dat nog op kosten van de fabrikant.  


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.