Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wil scherpere controle declaraties ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars moeten meer mogelijkheden krijgen om dossiers te controleren bij ggz-instellingen. Ook moet het begrip ‘hoofdbehandelaar’ beter worden omschreven.
Schippers wil scherpere controle declaraties ggz

Dat schrijft demissionair minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer op basis van twee onderzoeken. Ze heeft Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek laten doen naar de gang van zaken bij de inmiddels failliete zorgaanbieder Europsyche.

Schippers: lancunes in regels

De onderzoeken van de NZa en de IGZ tonen volgens Schippers aan dat er enkele lacunes in de regels bestaan. De NZa constateert dat de regels voor het openen van dbc’s niet gevolgd zijn doordat de hoofdbehandelaar niet aan de eisen voldeed. Zorgaanbieders die declareren moeten BIG-geregistreerd (wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) zijn. Verzekeraars mogen echter aanvullende eisen stellen, stelt de NZa. Zorgverzekeraar CZ heeft in haar polisvoorwaarden opgenomen dat een dbc altijd onder hoofdverantwoordelijkheid van een psychiater of zenuwarts mag worden geopend. Uit onderzoek van CZ bleek dat in 277 van de 281 onderzochte gevallen niet zo te zijn.

Hoofdbehandelaar ggz beter omschrijven

De IGZ stelt vast dat de regelgeving op het gebied van hoofdbehandelaarschap tegenstrijdig is. De inspectie vindt dat hoofdbehandelaars moeten voldoen aan bepaalde eisen. Ze moeten de diagnose stellen, de regie voeren, zich laten informeren door andere behandelaren, medebehandelaren treffen in teamverband, erop toezien dat er dossiervorming plaatsvindt en controleren of de behandeldoelen zijn gehaald. Dat moet beter in regelgeving worden verwerkt, adviseert de IGZ.

Meer bevoegdheden verzekeraars

Schippers neemt de adviezen van de NZa en de IGZ over. Ze wil dat het begrip hoofdbehandelaar beter wordt vastgelegd in de wet. Ook wil ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden geven om declaraties in de ggz te controleren. Bovendien moeten ggz-aanbieders voortaan op de rekening zetten of het bedrag te declareren is of niet.

Kamerdebat Europsyche

In de ggz zijn er nog meer aanbieders die net zo werken als Europsyche. De inmiddels failliete ggz-aanbieder bracht patiënten en behandelaars bij elkaar en nam therapeuten het declareren uit handen. De rechter oordeelde in een rechtszaak die door CZ was aangespannen dat een groot deel van de declaraties van Europsyche onterecht was ingediend. Het faillissement van Europsyche kwam nadat verschillende verzekeraars hun uitbetalingen aan de stichting hadden opgeschort. Door het faillissement zijn de circa 1200 behandelaars die bij Europsyche waren aangesloten, in de problemen gekomen. Ook zijn veel behandelingen van de ongeveer 10.000 cliënten van Europsyche stopgezet. De Tweede Kamer gaat op 27 juni met Schippers in debat over Europsyche. (Zorgvisie – Bart Kiers, beeld: © ANP Roos Koole)

Lees meer

‘Failliet Europsyche heeft grote gevolgen’

Mentaal beter houdt deuren dicht voor klanten Europsyche

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.