Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Schippers wil strenger tuchtrecht

Avatar
Mark van Dorresteijn
Beroepsbeoefenaren moeten direct geschorst kunnen worden in afwachting van een tuchtrechtelijk proces. Wanneer een zorgverlener tijdens de schorsing toch medische handelingen verricht, kan deze zijn BIG-registratie voor onbepaalde tijd verliezen. Dat schrijft minister Schippers in een Kamerbrief.
Schippers wil strenger tuchtrecht
Premium

Schippers wil graag strengere maatregelen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem Zorgvisie.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle artikelen lezen
 • Dagelijks de Zorgvisie nieuwsbrief

Al abonnee? Log dan in

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Geachte lezer,
  Waar gaat het om? Om de kwaliteit van zorg zoveel als mogelijk te garanderen.
  Dat wil ook zeggen dat de bestaande klachtencommissies van zorginstellingen aan hogere en strengere eisen moeten voldoen.
  De procedurele samenhang tussen klachtenfunctionaris,klachtencommissie en tuchtcolleges verdient dringende aandacht.
  Wellicht heeft de minister hieraan gedacht.
  Vriendelijke groet.

 3. Dat vindt ik nu een echt ondoordachte opzet. Weet van een casus waarbij de patient en familie alle betrokken zorgverleners (huisarts en zeer onterecht ook een ambu-verpleegkundige en een aantal med. specialisten) voor de tuchtrechter ‘gesleept’ hadden, omdat de huisarts, zoals die later toegaf, verzuimd had na het ‘gebeuren’ contact met de familie op te nemen (h.a. durfde niet …). De familie was toen zo boos dat ze alle aangeboden gesprekken (van anderen) weigerden en dus iedereen hebben aangeklaagd. Dat kan dus in dit land. Later door de familie alles weer ingetrokken, want zagen toen zelf ook wel dat dit buiten proportie was (behalve t.a.v. de huisarts), doch heeft wel een paar maanden geduurd. Met het huidige voorstel van deze minister hadden dan dus een aantal specialisten en de ambu-verpleegkundige vele maanden thuis gezeten. Misschien moet je dat dan als extra vakantie zien (dacht t niet …!), maar het is i.e.g. niet fijn voor degenen die het waar moeten nemen en de toegangs/doorlooptijden t.a.v. de patienten. Hoe …. kun je zijn met een dergelijk voorstel.

 4. Luister dokter , u doet wat ik zeg of wat ik wil , anders dien ik een tuchtklacht in, en wordt u in ieder geval voorlopig geschorst. Dat worden nog eens leuke consulten in de spreekkamer. De oplossing van Schippers Is typerend voor bijna alle ”oplossingen”van dit regellandse regelneven en-nichten-kabinet ..;….meer regeltjes…..weer een ambtelijke oplossing voor een medisch probleem ! dom…dommer … VWS.. . ? ?

 5. Allemaal leuk bedacht. Maar hoe kan je nu gestraft worden als je nog niet gehoord en veroordeeld bent? Daar zal toch eerst een rechter aan te pas moeten komen. Ik ben benieuwd of Schippers daarover nagedacht heeft.
  Meteen een straf opleggen bij een verdenking lijkt mij niet haalbaar.
  Als dat kan, ben ik benieuwd of we een maatschappij gaan krijgen waarin lukraak straffen uitgedeeld wordt aan iedereen waarbij een verdenking bestaat. Dat zou nog eens wat zijn….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.