Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Schippers wil toezicht van IGZ verbeteren

Met een brief aan de Tweede Kamer reageert minister Schippers van VWS op de recente kritische rapporten over het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Naar aanleiding van de rapporten van de Nationale ombudsman en commissie-De Vries, kondigt ze verbeteringen aan.
Schippers wil toezicht van IGZ verbeteren

De minister wil scherp kijken naar de behandeltermijnen van de IGZ. Die zijn vaak traag, indirect en reactief. “Dit kabinet is van mening dat de IGZ proactiever, directer en sneller moet opereren”, schrijft Schippers. De minister wijst naast de punten die nog beter moeten ook op verbeteringen die al zijn doorgevoerd. Zo heeft de Inspectie haar achterstanden ingehaald, inclusief 25 complexe en langlopende meldingen. En de minister wijst op de tien miljoen euro die in het Regeerakkoord staan voor het vergroten van de handhavingscapaciteit van de IGZ.

Tuchtrecht

Het tuchtrecht in de zorg kan volgens de minister ook beter. Een mogelijkheid die ze laat onderzoeken is of een zorgverlener niet onmiddellijk aangepakt kan worden naar aanleiding van een ingediende tuchtklacht. Dit zou via een voorlopige maatregel kunnen of via ‘een verbod tot het verrichten van voorbehouden handelingen in opdracht door een beroepsbeoefenaar.’

IGZ

De IGZ heeft op haar eigen site een reactie geplaatst over de kritische rapporten. “De IGZ herkent en erkent de analyse van de Commissie-De Vries van de fouten die zijn gemaakt en zal de aanbevelingen van de Commissie-De Vries onverkort overnemen. Zowel de IGZ zelf als de minister onderschrijven de noodzaak om het lopende veranderproces van de inspectie verder voort te zetten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees brief: ‘Toezicht op de gezondheidszorg door de IGZ’

Ombudsman en Tros Radar verzamelen klachten over IGZ

IGZ vindt oordeel Ombudsman ‘onterecht’

‘IGZ en UMCG hebben gefaald bij baby Jelmer’

10 REACTIES

 1. Dit kabinet is van mening dat de IGZ proactiever, directer en sneller moet opereren” en minister Schippers wijst op de punten die nog beter moeten.
  Van welke planeet is Schippers sinds kort geland?? Dat wordt toch al jaren over de IGZ gezegd. Nee, ik ken die zinnen. Die zijn in de stijl van: ‘Laten we maar iets heel positiefs zeggen tegen het plebs, dan denkt het plebs dat we daar iets aan doen’ En die tactiek wordt in de zorg al jaren gevolgd. Dat is pure voor de gek houderij. Schandalig. Je zou haast wensen dat ze in dezelfde situatie komen als de patienten waar ze echt geen ene moer omgeven, zolang als het hun ouders of familieleden maar niet zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Beter laat dan nooit. In deze rubriek houd ik al jaren een vurig pleidooi om het IGZ uit haar diepe slaap te halen en ze aan te sporen om vooral onaangekondigde en intensieve bezoeken te doen aan verpleeg en zorginstellingen; en die inspecties zo te organiseren dat (vooral lagere) personeelsleden en zeker patienten en familieleden ZONDER ENIGE AFHANKELIJKHEID hun situatie kunnen uitspreken (men moet dus een situatie creeren waarbij deze groep kan vertellen hoe het eten is, hoe vaak men buiten komt, of de medicijnen goed (en met water) worden toegediend, hoe lang men op het toilet moet zitten (of in eigen ontlasting) etc etc.
  Heel jammer dat Schipper en haar voorgangers daar nu pas achter komen (heb daar zeker in 50 reacties de laatste 4 jaar op aangedrongen). Wellicht doet de IGZ het nog steeds op haar manier (aankondigen met het oog op een goed diner en alleen met de directie) maar dan blijven we in deze rubriek maar volhouden hoe het eigenlijk moet; doe ik graag zonder het salaris te vangen van IGZ mensen en instellingenbestuurders. Doe ik met plezier WANT HET GAAT OVER OUDERE en of GEHANDICAPTE en of ZIEKE MENSEN die het al heel heel erg moeilijk hebben.

 4. “”Een Kamermeerderheid (en hopelijk minister Schippers ook) wil de Nationale Ombudsman nadrukkelijk betrekken bij het onafhankelijke onderzoek naar het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat bleek dinsdag 28 februari 2012 bij een Kameroverleg””. Zo opent deze zorgvisie aankondiging. Ik zal de Ombudsman en minister Schippers helpen dan zijn ze vlug klaar in deze tijd van crisis en bezuinigingen: “DE IGZ FUNKTIONEERT NIET. De I staat voor INSPECTIE de g en de z worden alleen genoemd om aan te geven op welk terrein die INSPECTIE plaats MOET vinden. Ik was jarenlang kwaliteitsmanager bij een zeer groot bedrijf en doceerde dat inspectie inhield “Controle achteraf” (correctief), maar dat velen malen belangrijker is “de controle VOORAf” (preventief). VOORAF (preventief) gaat het kwaad zich niet voordoen, verstoort om die reden de werkverhoudingen niet en (heel belangrijk) is vele malen meer kostenbesparend dan dat de investering op mbt preventie (materialen worden niet verknoeit, belangrijk minder tijd, geen ergernis en — zeer belangrijk in de zorg — geen onnodige pijn en vooral leed bij de patienten die dit land welvarend hebben gemaakt en daarbij vaak in een treurige en uitzichtloze situatie zitten. Zolang als ik op tal van plaatsen in verzorgings en verpleegtehuizen de overtuiging heb dat er zelden of nooit ONAANGEKONDIGDE PREVENTIEVE CONTROLES plaatsvinden (dan pas loopt men tegen de realiteit aan) durf ik te beweren dat dat de IGZ onvoldoende en slecht funktioneert. Ja, maar daar hangen toch kwaliteitscertificaten. Klopt, die zijn tegen een leuk prijsje te koop bij instituten die waarschijnlijk ook nog zorg en of overheidssubsidie krijgen van Minister Schippers. OOK DAAR KIJKT DE IGZ NIET NAAR OF NOG ERGER, HEEFT DAAR HELEMAAL GEEN WEET VAN; maar dat kan ook niet als je matig of niet funktioneert.

 5. Die mijn reacties (Jan C) met enige regelmaat leest zal in alle eerlijkheid bevestigen dat ik al twee jaar door probeer te drukken dat de IGZ haar werk beter doet en vooral onaangekondigd werkt en de patienten er zodanig bij betrekt dat ze vanuit hun onafhankelijke positie toch eerlijk en constructief vertellen hoe hun instelling functioneert. EN WAT LEES IK DEZE MORGEN IN HET ZORGVISIE-BERICHT: Minister Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten presenteerden dinsdag hun toezichtvisie waarin zij aangeven dat de IGZ meldingen sneller en beter moet afhandelen en meer onaangekondigde bezoeken moet doen. Verder dient de eigentijdse inspectie meer waarde te hechten aan signalen die patiënten geven.
  Je kunt het arrogant vinden maar ik denk dat zorgvisie ook gelezen wordt op het ministerie van gezondheid en dat zodoende mijn smeekbedes regelmatig worden gelezen en nu zelfs worden gehonoreerd. gelezen.
  Heeft het toch zin dat ik de weinige tijd die ik heb vanwege een zwaar gehandicapte lieve echtgenote snel besteed aan een reactie op ZORGVISIE. BEDANKT EDITH EN MARLIES.

 6. Het is niet eenvoudig om een toezichthoudende organisatie als de IGZ mee te laten groeien met de maatschappelijke ontwikkelingen. Dat zou eigenlijk gelijke tred moeten houden, maar dat is lastig. De les is dat er model voor ontwikkeld zou moeten worden, anders herhaalt zich de huidige situatie en roep om modernisering van de IGZ.

 7. De hautaine en superieure houding die de inspecteurs altijd zo graag aannemen als ze een ander moeten beoordelen over kennis en vaardigheden waar ze zelf kaas van hebben gegeten verdwijnt nu als sneeuw voor de zon. Kijk ze eens kronkelen om hun hachie te redden

 8. Ik twijfel enorm aan de legitmatie voor het voortbestaansrecht van de IGZ. Het is te voorzien dat de Inspectie uit zelfbehoud alles in het werk zal stellen om tenminste het imago op te poetsen, al is het slechts uit zelfbehoud om aan hun tot nietsverplichtende posities een inkomen en status te kunnen blijven verwerven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.