Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Schippers ziet extra personeel in zorg als uitdaging

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS wil er alles aan doen om de belofte van 12.000 extra medewerkers in de langdurige zorg waar te maken. Ze waarschuwt echter dat er pas vanaf 2012 geld is voor extra personeel en dit eigenlijk de verantwoordelijkheid is van de staatssecretaris. Tijdens het debat over extra personeel in de zorg, dat gisteren plaatsvond, kon ze nog geen details geven over hoe de extra medewerkers er precies gaan komen.
Schippers ziet extra personeel in zorg als uitdaging

Vooral GroenLinks en PvdA willen meer vastigheid. Ze vroegen tijdens het debat om opheldering over recente uitlatingen van Schippers dat het heel moeilijk wordt om die belofte van het kabinet waar te maken. De partijen zeggen zich zorgen te maken over de voortgang van de voornemens en zien daarom graag concretere plannen.

Alles op alles

Schippers vindt de partijen echter wat ongeduldig. “U kunt mij toch niet euvel duiden dat ik na 154 dagen als minister nog geen twaalfduizend extra verzorgenden aan de slag heb gekregen”, aldus Schippers. “Maar als ik zeg dat het lastig wordt, zie ik dat als een extra uitdaging.” De minister gaf niet voor het eerst aan dat ze weliswaar geen blik met mensen kan opentrekken, maar dat ze, ook zonder aansporingen van onder meer GroenLinks en PvdA, alles op alles zet om de belofte van extra personeel waar te maken.

Afrekenbare doelen

Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks vroeg al eerder om afrekenbare doelen rond de komst van de extra verzorgenden. “In de laatste brief van Schippers over het zorgpersoneel, werden geen concrete zaken genoemd. Het kabinet wil liever geen afrekenbare doelen, maar als je er in 2012 mensen bij wil, dan moet je daar nu toch plannen voor maken? Duidelijk moet zijn hoeveel personeel er nu is, hoeveel erbij moeten komen en wat we moeten doen om die 12.000 extra verzorgenden te werven. Daarvoor hebben wij ook een actieplan opgesteld.” Volgens Voortman moet de sector aantrekkelijker gemaakt worden, zowel voor nieuwkomers als voor zij-instromers. Het Kamerlid pleit onder andere voor meer loon en betere opleidingsmogelijkheden.

Stemmen

Het verzoek om een plan van aanpak met tussentijdse doelstellingen werd donderdag ook gesteund door CDA, SP, D66 en ChristenUnie. Dinsdag 29 maart stemt de Tweede Kamer erover. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Extra zusters vermalen in bezuinigingen

Overschrijding VWS is 2,1 miljard euro

Schippers waarschuwt voor forse overschrijding begroting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. Wat je een uitdaging noemt, de eerste effectieve bezuinigingen zijn wel de salarissen van de grote ‘lui” enorm korten.
  En niet nog korten vanaf de basis en flexibel laten werken, zogenaamd, dat deze lui zich onder druk komen te staan , dat ze zelfs het meest ongename werk accepteren!?

 2. Lees alle reacties
 3. Hierboven staan twee ingangen naar artikelen:
  Zorgpersoneel vreest grote ontslagronde en
  Schippers ziet extra personeel in de zorg
  Meer hoef ik toch niet te zeggen: de zorg — en dat kost veel geld — is een zwalkend schip met incompetente leiding; ARME PATIENTEN

 4. geachte franses van Rijn ik heb de opname beluisterd van uw moeder
  mijn maag draait zich om bij het aanhoren van de geluids fragmenten
  ik ben zelf verzorgende bij een oudere demente mevr van bijna 90 jaar
  de kinderen van deze mevrouw willen niet dat hun moeder naar een tehuis gaat wat ik me goed kan voorstellen
  ik vind het vreselijk dat dit gebeurt met onze oudere bejaarde mensen in Nederland
  deze mensen zijn zo kwetsbaar

 5. Ik ben gisteren naar een zorgbijeenkomst geweest in Assen voor de opleiding VIG die in september zou gaan starten. Doordat bedrijf is samen gegeaan met een ander bedrijf zijn er 8 opleidingsplaatsen minder beschikbaar dan de bedoeling was. Nu kunnen ze hem voor dit jaar alleen verkort geven. De mensen die hiervoor in aanmerking komen moeten perse een helpende diploma hebben die ik niet kan krijgen. Nu moet ik weer wachten tot maart 2012 om misschien wel een kans te mogen krijgen. Dus Schippers wat jullie moeten doen is, zorgen dat de opleidingen vaker dan 2x in het jaar gestart kunnen worden, en trek eens een blik open bij UWV. Er zijn genoeg mensen die wel de zorg in willen, maar geen kans krijgen om er tussen te komen, omdat er helemaal niet zoveel plaatsen beschikbaar zijn. Ze gaven maar 6 plekjes weg en we waren met 20 mensen.20 gemotiveerde mensen die wouden starten, en maar 6 plekjes beschikbaar is wel bar weinig.. Ik zie het niet zo gauw gebeuren mevrouw Schippers. De verpleegtehuizen in Nederland hebben dit vaker bij het kabinet aangekaart. Zij willen wel, maar de regering wil niet.

 6. Waarom ik meedoe aan de Manifestatie “Dwaze Kinderen” op 2 april 2011, 14.00-16.00 uur op het Plein te Den Haag?
  FRANCES ‘Mijn motivatie om mee te doen aan de manifestatie Dwaze Kinderen’ is gelegen in het feit dat mijn moeder ruim 2 jaar geleden in het verzorgingshuis iets verschrikkelijks is overkomen; ik heb hiervan destijds geluidsopnames gemaakt. M.i. is er ook veel met de medicatie en verzorging fout gegaan met als uiteindelijk resultaat een vroegtijdig overlijden van mijn moeder op 93-jarige leeftijd. De klachtencommissie van de zorginstelling zelf, was onbetrouwbaar en onbekwaam. Ik, als dochter, heb de situatie nog steeds niet (juridisch) kunnen afsluiten, alhoewel ik dit wel graag zou willen. Mijn moeder was haar hele leven een keurige, gezonde, goed uitziende vrouw die met iedereen het beste voor had. Haar laatste levensjaar was er een van ellende, angst en verwaarlozing. Veel verdriet en juridische strijd zijn mij ten deel gevallen. Met mijn aanwezigheid bij deze manifestatie hoop ik de politiek er op te attenderen, dat dit andere ouderen en hun kinderen niet mag overkomen. Ook ben ik van mening dat ik met mijn aanwezigheid Ouderenbescherming Nederland steun, die met grote vasthoudendheid steeds maar weer misstanden in de ouderenzorg aan de kaak stelt.’ / ‘My motivation to join in with the Crazed Children Manifestation lies in the fact that about two years ago, something terrible happened to my mother in a residential care home. I recorded this. My mother died prematurely as a result of mistakes made regarding medication and care. She was 93 years old. The complaints commission at the institution proved unreliable and incompetent. I, the daughter would have preferred closure, but I am still embroiled in a legal struggle. My mother was a respectable, healthy, well groomed woman all her life, with good intentions towards everybody. Her last year was one of misery, anxiety and neglect. I was left with much grief and a legal battle. By being present at this manifestation, I hope to remind politicians that this must not happen to other elderly people and their children. In my opinion, my presence there, will support Ouderenbescherming Nederland which determinedly challenges more and more irregularities in the Geriatric Care System

 7. O.a. Florence en HWW Zorg in Den Haag e.o. nemen deel aan onderstaande beurs en wringen zich in allerlei bochten om de normale bezetting rond te krijgen. 12.000 mensen er bij is een utopie. Maar zoals altijd wordt er hoog ingezet en moeten we straks juichen als er landelijk gezien 1000 nieuwe medewerkers in dienst komen. Het lijkt mij niet dat dit extra mensen betreft, maar in een aantal gevallen aanvulling van de personeelstekorten. Toch succes gewenst omwille van onze ouderenzorg!
  Loopbaanbeurs Zorg (Uithof Den Haag)
  8 april 2011 van 10.00 tot 19.00 uur
  Toegang is GRATIS.
  Ondanks een periode van recessie zijn er binnen de sector Zorg & Welzijn voldoende vacatures en opleidingsplaatsen beschikbaar.
  Ben je net afgestudeerd? Wil jij leren of werken daar waar mensen centraal staan? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je de banenmarkt opnieuw gaan betreden? Kom dan de Loopbaanbeurs Zorg en ontmoet je toekomstige werkgever of opleider!
  Hier vind je een scala aan instellingen en bedrijven uit de Zorg & Welzijn sector. Op de beurs heb je de kans om direct kennis te maken met instellingen en bedrijven waar je zou willen werken of waar je een leer/werktraject zou willen doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.