Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Schoonmaak-CAO mag ook voor WMO’

Schoonmaakbedrijven mogen de voordelige arbeidsvoorwaarden van de CAO Schoonmaak gebruiken in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Dat kan omdat de CAO Thuiszorg per 1 oktober is verlopen, stelt de brancheorganisatie van schoonmaakbedrijven OSB.
‘Schoonmaak-CAO mag ook voor WMO’

MAARSSEN – Tot 1 oktober moesten schoonmaakbedrijven die vanaf 1 januari 2007 WMO-diensten wilden leveren, uitgaan van de CAO Thuiszorg, omdat de minister van Sociale Zaken die dit voorjaar ook voor de huishoudelijke verzorging algemeen verbindend had verklaard. Die CAO is echter verlopen per 1 oktober, dus die beperking geldt niet meer, redeneert OSB-bestuurder Hans Kroeze.

Algemeen verbindend verklaring

Er komt wel weer een nieuwe CAO Thuiszorg – vakbonden en werkgevers onderhandelen over een gezamenlijke CAO voor de intra- en extramurale ouderenzorg – maar het is nog maar de vraag of de minister die voor huishoudelijke verzorging weer algemeen verbindend zal verklaren. Kroeze verwacht van niet, omdat dit bij gemeenten tot hogere kosten zal leiden. Mocht de minister de nieuwe CAO weer algemeen verbindend verklaren, dan zal de OSB daar zeker beroep tegen aantekenen, omdat dit “de concurrentie belemmert”.

Kort door de bocht

De vakbond FNV vindt de redenering van de OSB kort door de bocht. “Het is geen uitgemaakte zaak dat de CAO Schoonmaak per 1 januari mag worden toegepast in de WMO”, laat vakbondsbestuurder Pim van Loon weten. Hij wijst erop dat de CAO Thuiszorg niet is opgezegd door vakbonden en werkgevers. Deze is daarom stilzwijgend verlengd en nog steeds rechtsgeldig. Wel moet er opnieuw een verzoek tot algemeen verbindend verklaring worden gedaan. De vakbonden en werkgevers zeggen dat zeker te zullen doen.

Overvallen

De OSB voelde zich dit voorjaar overvallen door de algemeen verbindend verklaring van de minister. “Zo gaan we in CAO-land niet met elkaar om”, zegt juridisch beleidsmedewerker Jan Kerstens. “Het is gebruikelijk dat alle partijen worden gehoord als de werkingssfeer van een CAO wordt uitgebreid naar een andere sector waarvan de werkzaamheden overlappen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.