Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schoonmaak moet CAO-VVT toepassen in Wmo

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Schoonmaakbedrijven die huishoudelijke verzorging leveren, moeten zich voortaan aan de CAO verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) houden. Het ministerie van Sociale Zaken heeft de CAO-VVT algemeen verbindend verklaard.
Schoonmaak moet CAO-VVT toepassen in Wmo

Sinds de invoering van de Wmo in 2006 concurreren thuiszorgaanbieders met schoonmaakbedrijven die soms hun eigen CAO hanteren. Dat levert hen een prijsvoordeel op, omdat de lonen in de schoonmaak-CAO lager zijn.

Algemeen verbindend

De vakbond Abvakabo FNV heeft sinds 2006 geprobeerd de CAO-VVT algemeen verbindend te verklaren, maar de brancheorganisatie voor schoonmaakbedrijven OSB en de vakbond FNV Bondgenoten lagen dwars. Het ministerie van Sociale Zaken heeft na een mislukte bemiddelingspoging eind februari de knoop doorgehakt ten gunste van de CAO-VVT. Deze is echter eind februari afgelopen. Volgens Wim van der Hoorn, vakbondsbestuurder Abvakabo FNV, is deze desondanks van toepassing op alle werknemers bij schoonmaakbedrijven die op dat moment in dienst waren. De vakbond wil dat gemeenten hun Wmo-tarieven aanpassen aan de CAO-VVT.

Schoonmaak mogelijk naar NMA

De algemeen verbindend verklaring heeft gevolgen voor schoonmaakbedrijven die niet de CAO-VVT maar de schoonmaak-CAO toepassen, zoals Tzorg en CSU. Grote schoonbedrijven als Asito en Vebego passen de de CAO-VVT al wel toe. Naar verluidt overweegt de OSB het besluit aan te vechten bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, omdat dit de concurrentieverhoudingen zou verstoren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

BTN staakt verzet tegen cao VVT

Schoonmaakreus neemt thuiszorg-cao over

‘Schoonmaak cao geldt ook voot thuiszorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.