Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schoonmaakbranche moet CAO naleven

MAARSSEN - Schoonmaakbedrijven die huishoudelijke zorg leveren moeten zich voortaan houden aan de cao thuiszorg. Dat komt omdat de werkingssfeer van de cao is uitgebreid.

De vakbonden en werkgevers in de zorg hebben afgesproken de werkingssfeer van de cao thuiszorg te verbreden naar organisaties waarvan bedrijfsonderdelen huishoudelijke zorg leveren. Tot noch toe was de werkingssfeer beperkt tot zorginstellingen. Omdat de minister van Sociale Zaken de thuiszorg-cao vorige week algemeen verbindend heeft verklaard, moeten ook bedrijven die niet lid zijn van de werkgeversorganisatie Z-org zich houden aan de cao thuiszorg.

Zelfde salaris

Concreet betekent dit dat schoonmaakbedrijven die huishoudelijke zorg leveren hun personeel dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten bieden als werknemers in de thuiszorg. De loonkosten in de cao thuiszorg zijn aanzienlijk hoger dan in de schoonmaak-cao.

Oneerlijke concurrentie

Oneerlijke concurrentie tussen thuiszorgorganisaties en schoonmaakbedrijven is hiermee van de baan, concludeert Leo Vincken, bestuurder van CNV Publieke Zaak. “Als er geconcurreerd zou worden op loonkosten, zouden mensen in de thuiszorg hun baan verliezen. Nu kan er alleen op kwaliteit worden geconcurreerd.”

Goedkoop is duurkoop

“Gemeenten die goedkope contracten afsluiten met schoonmaakbedrijven zijn gewaarschuwd”, waarschuwt Vincken. “Goedkoop kan duurkoop zijn. Het is nog maar de vraag of ze die afspraken kunnen waar maken als ze hun werknemers een hoger thuiszorgsalaris moeten betalen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.