Schots sterftecijfer blijft dalen

Het Schotse patiëntveiligheidsprogramma behaalt klinkende resultaten. Het sterftecijfer hsmr is sinds 2014 met 8,6 procent gedaald en ziekenhuisinfecties komen bijna niet meer voor. ‘Belangrijker nog dan de cijfers is de cultuurverandering’, zegt Jason Leitch, directeur van het patiëntveiligheidsprogramma.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Jason-Leitch-400.jpg
Jason Leitch: 'We trust people. They drive their own change.'

Het Schotse patiëntveiligheidsprogramma is uniek in de wereld. Het is het enige kwaliteitsprogramma waarbij de landelijke overheid de leiding neemt en haar volle gewicht in de schaal gooit. Iedereen doet mee, niemand kan zich drukken. Voor vrijblijvendheid is geen plek. ‘We bestrijden het gebrek aan veiligheid als een crisis’, zei Jason Leitch, directeur van het Schotse veiligheidsprogramma, in 2013 in een interview met Zorgvisie.

Hsmr blijft dalen
Ruim drie jaar later blijven de Schotten klinkende resultaten behalen. In bijna tien jaar tijd is de hospital standardized mortality ratio (hsmr) met 16 procent gedaald. Dat betekent dat er 20.000 mensen

0
80

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.