Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Screen patiënten voor online behandeling’

Mark van Dorresteijn
Online behandelvormen zijn niet voor iedereen geschikt. Het is daarom belangrijk de patiënt voorafgaand aan de therapie te screenen met een vragenlijst. Dat stelt promovenda Hester Trompetter van de Universiteit Twente in haar proefschrift ‘ACT with Pain’.
‘Screen patiënten voor online behandeling’
Foto: ANP - Koen Suyk

Trompetter onderzocht in samenwerking met Roessingh Research and Development als eerste in Nederland de effectiviteit van ACT als online zelfhulp behandelvorm. Trompetter: ‘De resultaten zijn veelbelovend. Ongeveer een derde van de patiënten voelde zich beter na het volgen van de negenweekse online cursus “Leven met pijn”.’ De promovenda volgde 82 Nederlanders die leden aan chronische pijn. De helft van deze groep kreeg de cursus aangeboden. Drie maanden na afloop van de cursus voelde circa een derde van de deelnemers aan “Leven met Pijn” zich beter. Zij ervaarden minder pijn- en depressieklachten en hadden minder belemmering bij het doen van dagelijkse activiteiten als huishouden, werk of sociale activiteiten.

Screening

De groep die verbetering liet zien waren de mensen die bij aanvang van de cursus beschikten over een hoog positief welbevinden. Zij hebben doelen in het leven, goede sociale relaties, grip op de eigen omgeving en beschikken over zelfacceptatie. Trompetter: ‘De uitkomsten laten zien dat we de online pijnbehandelingen op effectieve manier kunnen aanbieden, maar niet aan iedereen. Het zelfstandig volgen van een zware psychologische behandeling zoals deze cursus, is niet voor iedereen weggelegd. Het is daarom goed om vooraf te screenen aan de hand van een vragenlijst op welbevinden.’

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.