Borstkankerscreening verkleint in grote mate de kans om aan borstkanker te overlijden. Onder de deelneemsters aan het Nederlandse programma voor borstkankerscreening is de kans om aan borstkanker te overlijden half zo groot als onder niet-deelneemsters. Dat blijkt uit vergelijkende onderzoeken van Nijmeegse en Rotterdamse onderzoekers. Vroege ontdekking van borstkanker is winst. Zowel de gescreende als de niet-gescreende vrouwen met borstkanker profiteren bovendien van de verbeterde behandelmogelijkheden.
Grootschalig bevolkingsonderzoek
Er zijn ook nadelen aan een grootschalig bevolkingsonderzoek, zoals onder andere de foutpositieve uitslagen. Dat betreft vrouwen, bij wie de radioloog op de screeningsfoto iets ziet wat, bij nader onderzoek in het ziekenhuis, geen borstkanker is. Deze vrouwen hebben dus voor niets in spanning gezeten. In Nederland wordt twee procent van de gescreende vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek. Bij zeventig procent van de doorverwezen vrouwen blijkt achteraf niets aan de hand te zijn, aldus klinisch epidemioloog prof.dr. André Verbeek, verbonden aan het UMC St Radboud en hoofdauteur van het artikel in het NTvG.
Uitkomsten van studies
Critici van een bevolkingsonderzoek opperen dat uitkomsten misleidend kunnen zijn omdat de vrouwen die meer kans hebben op borstkanker juist thuis blijven en niet meedoen aan het onderzoek. ‘De uitkomsten van de studies die wij hebben laten meewegen, zijn allemaal gecorrigeerd voor eventuele zelfselectie,’ zegt Verbeek.