Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seh-bezoeken in vijf jaar verdubbeld

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp (seh) is opgelopen naar twee miljoen in 2015. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2010. Er worden ook meer mensen opgenomen via de seh.
SEH.gebroken been.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat blijkt uit recente cijfers uit het Letsel Informatie Systeem (LIS).

Ziekenhuisopname via de seh
Ruim twee miljoen seh-bezoeken vonden er in 2015 in Nederland plaats. Het aantal ziekenhuisopnamen via de seh is gestegen in de afgelopen tien jaar. In meer dan de helft van de gevallen kwam de patiënt naar de seh-afdeling in verband met een ziekte of aandoening. Tien jaar daarvoor lag dit aantal rond de 900.000. Een op de drie patiënten had letsel door een ongeval, geweld of zelfbeschadiging. Het aantal seh-bezoeken in verband met letsel is geleidelijk gedaald sinds 2006: toen waren er 800.000, in 2015 waren er 700.000.

Letsels
Naar schatting kwamen 670.000 mensen naar de seh in verband met letsel door een ongeval. Hieronder valt letsel door een privé-, arbeids- , sport- of verkeerongeval. Ruim 30.000 mensen moesten naar de seh als gevolg van geweld of zelfbeschadiging. In 2015 kregen bijna 120.000 van de ruim 700.000 seh-bezoeken in verband met letsel een vervolg in de vorm van een ziekenhuisopname van het betreffende slachtoffer.

Kosten van letsel
De directe medische kosten van slachtoffers van een ongeval die op een seh-afdeling van een ziekenhuis zijn behandeld en/of opgenomen zijn geweest, bedroegen naar schatting 1,9 miljard euro in 2015. De directe kosten door geweld of zelfbeschadiging 77 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.