Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SIGRA-ziekenhuizen beloven geen cliënteninfo te delen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) sluit haar onderzoek naar ziekenhuizen in de regio Amsterdam af nu betrokken ziekenhuisbestuurders op 31 december een toezeggingsbelsuit hebben getekend. In dit besluit beloven de ziekenhuizen geen concurrentiegevoelige informatie meer met elkaar te zullen delen.
SIGRA-ziekenhuizen beloven geen cliënteninfo te delen

In februari 2010 legde de NMa bedrijfsbezoeken af bij het bureau SIGRA dienstverlening en het AMC en het VU Medisch Centrum. Binnen het samenwerkingsplatform SIGRA wisselden deze medische centra statistische gegevens uit over onder meer patiëntenstromen en gerealiseerde productie. De NMa zag mededingingsrisico’s doordat ziekenhuizen hun strategisch gedrag als gevolg van de uitwisseling op elkaar zouden kunnen afstemmen of de informatie zouden kunnen gebruiken in de onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Tien ziekenhuizen in de regio Amsterdam hebben nu beloofd dit soort informatie niet meer uit te wisselen.

Geen overtreding

Henk Don, bestuurslid van de NMa: “Ik ben enorm blij dat de mededingingsbezwaren op deze wijze snel en efficiënt zijn weggenomen. Nu het toezeggingsbesluit er ligt, sluit de NMa haar onderzoek.” Volgens Don is er in het nu gesloten onderzoek geen overtreding van de Mededingingswet vastgesteld.

Inhoud toezeggingsbesluit

In het toezeggingsbesluit zeggen de ziekenhuizen onder andere toe binnen hun systeem van informatieuitwisseling geen commercieel gevoelige informatie te zullen delen als deze niet ouder is dan twaalf maanden. Een uitzondering hierop is informatieuitwisseling in de vorm van een geanonimiseerd marktonderzoek of een benchmark. Verder mogen ook andere aanbieders van medisch specialistische zorg in de regio kennisnemen van de uitgewisselde informatie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NMa pleit SIGRA ziekenhuizen vrij

Klink: geen ‘postcodebeleid’ bij UMC’s

NMa: ‘Angst voor hoge boetes onterecht’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.