Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Simulator laat mensen expres vallen in St Radboud

Mark van Dorresteijn
Een valsimulator op de afdelingen revalidatie en neurologie laat mensen expres onderuitgaan. Het vallen levert onderzoekers informatie op waarmee ze trainingen kunnen ontwikkelen om valincidenten te voorkomen.
Simulator laat mensen expres vallen in St Radboud

De machine benadert de val optimaal en meet alle reacties, zoals spieractiviteit en balanscorrectie. “De simulator heeft een groot bewegend platform dat onverwacht in alle mogelijke richtingen kan bewegen”, licht Vivian Weerdesteyn, hoofd Bewegingslaboratoria van de afdeling Revalidatie toe. “Hierdoor kunnen we iemand zodanig uit balans brengen dat die persoon daadwerkelijk dreigt te vallen. Ter geruststelling: de deelnemers dragen een beschermend tuigje. Tijdens de proef brengen we alle balansreacties zeer nauwkeurig in kaart. Zo meten we heel gedetailleerd de spieractiviteit en de bewegingen van het lichaam. Dankzij krachtplaten in het vloeroppervlak stellen we precies vast met hoeveel kracht iemand de balans probeert te herstellen.”

Parkison of beroerte

Neuroloog Bas Bloem vult aan: “We onderzoeken onder andere de rol van neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson of een beroerte. Maar ook de invloed van veroudering op vallen. Uiteindelijk willen we deze inzichten gebruiken om nieuwe trainingen te ontwikkelen die valincidenten helpen te voorkomen en de lichaamsbalans kunnen verbeteren.”

Valincidenten

In Nederland vinden per jaar gemiddeld een miljoen valincidenten plaats. Vooral ouderen en mensen met een neurologische aandoening lopen extra groot risico. Bijna 90.000 ouderen bezoeken jaarlijks de spoedeisende hulp na een val en ongeveer 30.000 mensen worden in het ziekenhuis opgenomen. De totale medische kosten door valincidenten lopen in Nederland jaarlijks op tot circa 560 miljoen euro. Mensen met een beroerte of de ziekte van Parkinson lopen een extra groot risico om te vallen; ongeveer drie tot tien keer meer in vergelijking met (gezonde) leeftijdsgenoten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Klink laat Vlietland Ziekenhuis vallen

Radboud heeft weer meest patiëntvriendelijke IVF

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.