Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Skewiel en Tellens fuseren met steun NZa

Redactie Zorgvisie
Per 1 juli fuseert de Friese Zorggroep Tellens met het financieel noodlijdende Skewiel Trynwâlden. Dit na een aantal weken van verzet tegen de fusie door de ondernemingsraad van Skewiel. Door het slagen van de fusie zegt de NZa een lening van 650.000 euro toe voor Skewiel.

De fusie gaat door na een enquête onder de medewerkers van Skewiel. Een meerderheid stemde voor het plan, niet in de laatste plaats omdat de fusie met Tellens hun ouderenzorgaanbieder kan redden van een dreigend faillissement. In oktober 2008 moest de raad van toezicht van Skewiel Trynwâlden al technisch failliet verklaren nadat een tekort van ongeveer 400.000 euro was geconstateerd bij een omzet van circa vijf miljoen euro. De accountant van de noodlijdende zorgaanbieder deelde mee dat het verlies over 2008 waarschijnlijk uitkomt op 1.1 miljoen.

Opstappen raad van toezicht

Gisteren is de raad van toezicht van Skewiel opgestapt, na een aantal weken van verzet door de ondernemingsraad van de organisatie. De OR was van mening dat een fusieaanbod door De Friese Wouden beter was voor Skewiel. Bij de raad van toezicht werd aangedrongen op het stopzetten van de fusie met Zorggroep Tellens, terwijl deze organisatie Skewiel al een lening had geschonken van ruim 750.000 euro om directe gaten in de financiën te kunnen afdichten. Na een raadpleging onder het personeel gaat de fusie dus toch binnenkort van start.

Steun NZa

Op basis van de fusieplannen heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Skewiel Trynwâlden 650.000 euro aan steun toegezegd. Ook de lening van Tellens kon worden ingetrokken als de fusie niet door zou gaan. In het Friesch Dagblad van gisteren noemt Piet Poortenga, de voorzitter van de raad van toezicht van Skewiel, het mogelijke afblazen van de fusie nog “desastreus”. In een verklaring op de website van Tellens bedankt de zorggroep de cliëntenraad van Skewiel voor zijn steun tijdens het fusieproces. Ook burgemeester Polderman van de gemeente Tytsjerksteradiel, De Friesland zorgverzekeraar, de NZa en het ministerie van Volksgezondheid worden bedankt voor hun bijdrage. De NZa maakt vandaag bekend dat Skewiel de lening van 650.000 euro binnenkort zal ontvangen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

NMa stelt eis aan fusie instellingen Oost-Brabant

NZa en RVZ: ‘Geen staatssteun voor instellingen’

GGZ Friesland kampt met extra tegenvaller

‘Bevorder zelfredzaamheid bij ouderen’

14 REACTIES

 1. Hoe zit het met de kwalijke praktijken van Tellens in Thuiszorgland, mogen ze deze nu gewoon voortzetten over de rug van de oudere client met subsidie! De zorgwereld is een zieke wereld en het kabinet doet helemaal niks!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Met verbazing kennis genomen als observant van het Skewiel-gebeuren. In een democatie mag een meerderheid een minderheid niet domineren, maar andersom kan natuurlijk ook. Volgens mij rest er nog maar een wijs besluit voor de OR van Skewiel en dat is opstappen. Voorkom onnodig geldverslindende vervolgacties. Daar is niemand mee gediend.

 4. Al weer een week geleden die “demonstratie”, nu verder met Tellens en de visie van It Skewiel. Mij dunkt de toekomst is in goede handen en de zorg voor de cliënten gewaarborgd en dat is toch het meest belangrijke daar doen we het toch voor. En de OR, is die wel voor haar taak berekend.De toestand die zij lieten ontstaan, was Skewiel onwaardig.
  dhr Koetje en de RvT hebben hun best gedaan om een faillissement te voorkomen
  Ik wens de oud-collega’s van Skewiel een ontspannen werksfeer.

 5. Is die Ondernemingsraad al opgestapt of bezinnen ze zich nog op de nodige rechtszaken?
  Wie moet trouwens al die onkosten die OR gemaakt hebben betalen zoals bijvoorbeeld: Philip Miedema adviseur, de advocaat en wie weet nog meer aan dure heren die deze OR-dames van alles ingefluisterd hebben?
  Hoeveel personeelsleden hebben inmiddels vertrouwen in deze kwalijke OR opgezegd?
  Blijft OR ook gewoon zitten na al het leed dat ze veroorzaakt hebben?
  Wie moet het opgestapte OR lid vervangen? Weer iemand van de zorg of iemand die geen problemen met een solide organisatie als Tellens heeft?
  Wie – o – wie weet de antwoorden? Het liefst van een OR-lid graag!

 6. Aan het bovenstaande van onze collega Toos heb ik niets toe te voegen. Elke dag is een dag om opnieuw te beginnen.We gaan ervoor!!!!

 7. Na alle consternatie rondom het Skewiel, wordt het nu hoog tijd dat de neuzen dezelfde kant uit gaan wijzen.
  We hebben nu lang genoeg elkaars leven zuur gemaakt.
  Op de werkvloer is het belangrijk dat we elkaar het licht in de ogen gunnen.
  En met elkaar er weer een prettige sfeer van maken.
  Vergeten en vergeven!

 8. Ook nog eens zeer ‘stuitend’is de brief die de OR liet circuleren waarin notabene de plaatselijke huisartsen hun steun aan de zogenaamde fusie met TFW gaven (die er niet is…. nooit geweest is en wat mij betreft er ook nooit komt)!! Een kwalijke zaak: huisartsen horen ONPARTIJDIG te zijn en blijven! Hoe geloofwaardig ben je dan nog?

 9. Het hele gebeuren rondom Skewiel Trynwalden kent alleen maar verliezers. Er is enorm veel onrust onder cliënten, personeel, vrijwilligers en verdere relaties ontstaan.
  Het gehele traject verdient geen schoonheidsprijs.
  Toch heeft het wel iets positiefs opgeleverd.
  De ogen blijven kritisch gericht op de visie van het Skewiel en of het concept blijft en/of misschien wel wordt uitgebreid. Het hangt er nu helemaal vanaf wat Tellens er mee doet.
  Het is inmiddels duidelijk dat de triomftocht die de actiegroepering “Red Skewiel” en de ondernemingsraad is uitgelopen op een fiasco. Er waren nog geen 10% van de personeelsleden aanwezig.
  Dit moet voor zowel de OR als de actiegroepering Red Skewiel toch wel een zeer duidelijk teken aan de wand zijn dat het personeel niet meer achter de OR staat en voor de fusie met Tellens is.
  Om de rust, met name onder de cliënten, te behouden is het raadzaam dat de OR nu geen verdere acties onderneemt en haar functie neerlegt.
  Dan kan iedereen de schouders er weer onder zetten want het hoofstuk moet maar eens afgesloten worden.
  Met zoveel instanties/cliënten en personeelsleden die achter de fusie staan zal het voor Tellens een uitdaging zijn om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

 10. Rust, dat is zeker waar Skewiel aan toe is. Ik hoop, dat nu het besluit voor fuseren eindelijk definitief is genomen, dat alle partijen weer samen de schouders eronder zetten om
  Skewiel weer te laten “skewielen”.
  Uiteindelijk moet dat toch ons aller einddoel zijn het “skewielen” van onze cliënten. Ik hoop dat we Tellens kunnen laten zien dat ze in zee gaan met een organisatie waar we als personeel trots op zijn.
  laten we nu alle energie gebruiken om te laten zien wie we zijn, wat we in huis hebben en met zijn allen onze visie bewaken.

 11. Na een heftige vergadering,afgelopen vrijdag 19 juni,waar uitentreuren is uitgelegd door deskundige mensen wat de gevolgen zijn na een eventueel faillissement.
  Begrijp ik niet wie of wat een O.R. zo beweegt, dat ze bijna stampvoetend probeerden hun zin door te drijven.
  De voorzitster van deze O.R. verzocht mij bij het inschenken van een kopje koffie,om niet zo maar alles te zeggen.
  Wie had het ook al weer over manipuleren?
  De O.R. ging naar mijn mening ver over de schreef, en bracht de zorg in de Trynwalden in diskrediet.
  Het Skewiel is toe aan rust, ik en vele andere personeelsleden staan volledig achter de fusie met Tellens,en voel mij in tegenstelling wat de O.R. verspreidt vooral niet onder druk gezet door Emmo Koetje.

 12. De VISIE van Het Skewiel blijft bij deze fusie gewaarborgd. Onze cliënten kunnen weer rustig gaan slapen. Er zijn een aantal ‘dames’ die zeer goed bij zichzelf te rade moeten gaan: zij hebben de rust, de zekerheid en de kwaliteit van de zorg van Het Skewiel in de waagschaal gesteld.

 13. De enige partij die hier een vies zaakje heeft gespeeld is de Ondernemingsraad. Een stel dames die het noodzakelijk vond om hun positieve advies op het allerlaatste moment in te trekken op grond van “informele informatie”. Tellens is vanaf het begin eerlijk en duidelijk geweest. De dames van de Ondernemingsraad hebben de werknemers gemanipuleerd en geintimideerd. Een heel groot aantal medewerkers hebben inmiddels hun vertrouwen in deze Ondernemingsraad, die eigenlijk alleen maar het zorggedeelte van Skewiel Trynwalden vertegenwoordigde, opgezegd. De “enorme” actie die op maandagmorgen 22 juni werd georganiseerd door de ondernemingsraad werd slechts vertegenwoordigd door ca. 20 medewerkers. De overige 230 collega’s bleven thuis. We hopen dat deze OR tot het meest verstandige besluit komt gedurende dit gehele traject: dat ze aftreden, liever nog vandaag dan morgen.

 14. De enquete is niet eerlijk verlopen, medewerkers zijn onder druk gezet om de fusie met tellens door te laten gaan,intimideren. Niet alle medewerkers hebben een brief ontvangen. Telling van de enquete is gedaan door dhr Emmo Koetje interim bestuurder Skewiel Anneke Aldenkamp raad van bestuur van Tellens. Er is hier een vies zaakje gespeeld