Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Slechte zorg verpleeghuizen door personeelstekort

Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen worden door personeelsproblemen in het weekend steeds vaker aan hun lot overgelaten. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Oudere bewoners moeten vaak te lang wachten op hulp als zij bijvoorbeeld zijn gevallen. Ook krijgen ze geregeld geen of verkeerde medicijnen, of drogen uit. Dat zeggen deskundigen en beroepsverenigingen uit de sector en medewerkers in de krant. “Met drie medewerkers op 120 bewoners kun je op fouten wachten,” zegt Berno van Doorn, verpleger en kaderlid van vakbond NU’91 in het AD. “Door de enorme werkdruk kunnen wij de kwaliteit van zorg niet altijd meer garanderen.”

Gekwalificeerd personeel

Naast het tekort wordt ook veel gewerkt met onvoldoende gekwalificeerd personeel en uitzendkrachten, zegt beleidsadviseur Aart Eliens van beroepsvereniging V&VN. Zij kunnen niet altijd adequaat reageren op acute situaties en herkennen afwijkend gedrag niet. In de weekenden zijn de problemen het grootst. Uitzendkrachten moeten geregeld in moeilijke omstandigheden werken, ziet ook regiodirecteur Arjan van Dorsten van zorg-uitzendbureau Source Flex Care. “Ze moeten met anderhalve man en een paardenkop een hele afdeling verzorgen.”

Medicatiefouten

Tijdens weekenden en de ochtenden, zijn de problemen het grootst, zegt hij. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de tekorten en constateerde al eerder problemen bij toezicht en hulp bij eten en drinken. “We maken ons daar zorgen over,” zegt woordvoerder Wouter van der Horst in de krant. De Landelijke Huisartsen Vereniging ziet meer medicatiefouten in verzorgingshuizen. “En door invalkrachten wordt of te laat, of te vroeg gebeld,” merkt Jettie Bont, bestuurder van de Landelijke Huisartsen Vereniging. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

NVZ: ‘Personeelstekort valt wel mee’

Tekort aan verpleegkundigen verwacht

Klink: ‘Bestuurders verantwoordelijk voor veiligheid zorg’

3 REACTIES

  1. De achteruitgang in de ouderen zorg is een kwestie van het ontbreken van visie.De ouderen kunnen gestimuleerd worden zoveel mogelijk zelf te blijven doen. Om te kunnen inschatten wat nog verantwoord is om te doen en niet dient het personeel te kunnen observeren en interpreteren. Daarin worden helpenden niveau 2 niet opgeleid en dat is de de opleiding van de grootste groep medewerkers. Deze helpenden worden opgeleid op altijd onder begeleiding te werken. Die begeleiding wordt gegeven door verzorgenden niveau 3.
    Doordat helpenden en verzorgenden boven hun niveau moeten werken is het ziekteverzuim hoog. Veel organisaties, ook de thuiszorg hebben de verpleegkundige wegbezuinigd. Dat zou de zorg goedkoper maken maar maakt het juist duurder, door het hoge ziekteverzuim van laag opgeleiden en het uitbljven van de competentie observeren en het ZZP bijstellen en andere hulpverleners.
    inschakelen.
    Ik zie dat door het inzetten van te laag geschoold personeel (helpenden) leren ook al medicijnen delen ouderen meer risico lopen om ziek te worden en de ouderen zorgkosten hierdoor onnodig stijgen.
    Visie dus!!!!!
    Als gebruiker van thuiszorg zie ik steeds lager geschoold personeel verschijnen voor persoonlijke verzorging, die vaak afbellen en de specifieke zorg die ik nodig heb niet kunnen geven omdat ze oorzaak gevolg niet kunnen combineren. Het is altijd een verademing als er een verpleegkundige komt

  2. Lees alle reacties
  3. Elke keer moet duidelijkgemaakt worden dat er efficienter gewerkt moet worden en dat het in de verzorgingshuizene verpleeghuizen meer te halen is. Jammer dat mensen dit vertellen die zelf niet inhoudelijk weten wat er bij komt kijken. Druk is ook door vastleggen van rapportage zorgplannen houden van gesprekken en noem zo maar op. Hoeveel effectieve tijd is er nog mogelijk voor een personeelslid aan een client. Heel weinig meer. Overhead vraag wordt steeds meer en groter. denk aan zzp ( Verkapte bezuiniging???)

  4. Dit legt aan de marktwerking.
    Bij sollicitatie vraag met te hoge eisen. Men bied een half jaarscontract. Het loon is veel te laag als je begint.
    Geef nieuwe mensen een goede opleiding en een contract voor onbepaalde tijd. De grootste schuld ligt bij de directie en maar klagen dat ze geen mensen kunnen krijgen.Dan moet je wel iets bieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.