Slim meten maakt bijscholen verpleegkundigen effectiever

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Het is moeilijk om aan deskundig personeel te komen. Wat ligt meer voor de hand dan gericht te onderzoeken wat de behoefte aan scholing is van de eigen medewerkers? Steeds meer ziekenhuizen gebruiken een assessmentmethode die in kaart brengt of de vaardigheden van verpleegkundigen overeenkomen met de zorgzwaarte van een afdeling.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Bijscholing verpleegkundigen
Foto: chrisberic/Fotolia

‘Dit is een manier om je verpleegkundige kapitaal te managen’, omschrijft Freda Vasse de functie van de ‘professionaliteitscan’ die ze heeft ontwikkeld. Van huis uit is ze gespecialiseerd hbo-verpleegkundige en onderwijskundige. Meer dan twintig jaar lang werkte ze in verschillende functies op het gebied van zorg, onderwijs, onderzoek en innovatie bij VUmc. Vijf jaar geleden heeft ze voor de verspreiding van haar assessmentmethoden het bedrijf Frenetti opgericht. Inmiddels werken circa dertig ziekenhuislocaties ermee. Het kan gaan om een aantal afdelingen of om een heel ziekenhuis.

De scan meet aan de hand van een lijst met 96 vragen of 

0
422

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.