Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slotervaartziekenhuis wil af van vrijwilligers

Het Slotervaartziekenhuis heeft het contract opgezegd van alle 45 vrijwilligers. De unie van vrijwilligers, UVV, is woedend. ‘Dit is niet de manier om met mensen om te gaan.’

Het Slotervaartziekenhuis wil de taken van de vrijwilligers voortaan laten uitvoeren door betaalde krachten om daardoor meer grip op hen te krijgen. Woordvoerder Hans Dorrestein: “Hun bejegening is niet altijd even sterk. In feite kun je ze daar nu niet op aanspreken omdat ze in dienst zijn van de UVV. Een direct leidinggevende kan dat beter.”

Het ziekenhuis zegt klachten te hebben gekregen over vrijwilligers die de mensen wegwijs maken in het ziekenhuis of vervoer regelen naar huis. UVV-voorzitter Ton Beekmans ontkent dit: “Tijdens een bijeenkomst een half jaar geleden had de directrice niets dan lof voor ons. En nu ineens zou er een klacht zijn over iemand die een deur niet open zou hebben gehouden. Die klacht is niet eens met ons besproken.” Beekmans vermoedt iets anders: “Dit heeft te maken met een mentaliteitsverandering in het ziekenhuis. De nieuwe directrice loopt alleen maar over winst te praten.”

Een andere reden is de reorganisatie die het ziekenhuis doorvoert. Ziekenhuiswoordvoerder Dorrestein: “Een deel van de taken van de vrijwilligers is komen te vervallen door taakherschikking. Er zijn medewerkers op afdelingen wiens eigen functie komt te vervallen of inhoudelijk verandert. Zij gaan taken uitvoeren die nu de vrijwilligers doen.”

Dorrestein snapt dat de vrijwilligers zijn aangeslagen: “Wij begrijpen de vrijwilligers wel, maar het Slotervaartziekenhuis is er niet om bezigheidstherapie te verzorgen. De kwaliteit die wij zoeken voor deze functies is beter te vinden bij betaalde krachten.” Beekmans: “We kregen onverwacht een brief in december waarin wij werden bedankt voor de samenwerking en veel succes werden gewenst voor de toekomst. Pas na een heleboel telefoontjes konden we een gesprek regelen. Wij zijn niet tegen betaald werk, integendeel, maar we hadden hier met elkaar op een normale manier over kunnen praten.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.