Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sluisbeleid dure geneesmiddelen vanaf juli standaard

Anouk Brinkman
De minister van VWS krijgt vanaf juli standaard de mogelijkheid om met fabrikanten te onderhandelen over de prijs van dure geneesmiddelen.
zorginstellingen verliesgevend
Foto: Fotolia

De afspraak tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de geneesmiddelenfabrikanten over het sluisbeleid is vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur, die gisteren is gepubliceerd in het staatsblad. Nieuwe geneesmiddelen worden tot op heden zonder bijzondere (prijs-)afspraken toegelaten tot het basispakket. De nieuwe AMvB legt vast in welke gevallen de minister kan besluiten om nieuwe middelen toch tijdelijk uit het pakket te houden. In de tussentijd kan het Zorginstituut een advies uitbrengen en kan de minister met de fabrikant onderhandelen over de prijs.

Ad hoc beleid

De nieuwe AMvB standaardiseert het beleid dat sinds 2015 ad hoc werd toegepast. In totaal zijn sindsdien acht middelen in de sluis geplaatst. Het gaat om geneesmiddelen die meer dan 50.000 euro per behandeling per jaar of in totaal meer dan 40 miljoen per kosten. Vijf van deze middelen zijn na een positief onderhandelingsresultaat toegelaten tot het pakket. Vanaf volgende maand gaat het onder meer om atezolizumab, een nieuw middel tegen longkanker en ribociclib, een middel voor de behandeling van borstkanker. Over de inhoud van de prijsafspraken doet het ministerie geen uitspraken, deze zijn vertrouwelijk. Wel meldt VWS dat de korting oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De afspraken gelden tot en met 2019.

Uitbreiding sluisbeleid

Zorgverzekeraars Nederland pleitte er onlangs voor dat minister Bruins ook minder dure geneesmiddelen in de sluis zou laten instromen. Volgens ZN zou daardoor meer prijsdruk in de onderhandelingen met de farmaceutische industrie ontstaan en kan breder beleid excessieve prijsvorming in de geneesmiddelen industrie remmen. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen noemde de oproep van ZN te kort door de bocht en gaf aan dat de sluis niet het beste instrument is om de prijzen te verlagen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.