Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Sms motiveert dikke kinderen om af te vallen

Mark van Dorresteijn
Een motiverend sms-bericht helpt kinderen met overgewicht om beter hun behandeling vol te houden. Dat concludeert psycholoog Judith de Niet van het Erasmus MC in het onderzoek waar zij vandaag op promoveert.
Sms motiveert dikke kinderen om af te vallen

De Niet behandelde 141 kinderen met obesitas tussen de zeven en twaalf jaar. Nadat het meest intensieve gedeelte van de behandeling was afgerond, kreeg de helft van de groep iedere week een sms en de andere helft niet. Van de groep die tekstberichtjes kreeg, was de uitval drie keer zo laag. “Normaal gesproken is de uitval zo’n 44 procent bij deze behandeling. Met de sms’jes is de uitval 24 procent. Dankzij deze simpele en relatief goedkope behandelmethode is dus groot resultaat te behalen”, stelt De Niet.

Onderzoek

Van de deelnemers werd verwacht dat zij iedere week een berichtje stuurden met hoe de week was verlopen. “Zij stuurden cijfers hoe het was gegaan, hadden gezond gegeten en veel bewogen. Vervolgens stuurde ik ze een sms terug met bijvoorbeeld ‘goed gedaan’ of tips hoe het komende week beter kon.”

Ouders betrekken

Zo’n vijftien procent van de Nederlandse kinderen is te zwaar en loopt daardoor gezondheidsrisico’s. Bij het aanpakken van overgewicht is het belangrijk dat kinderen hun behandeling volhouden. “En er is tijd voor nodig om de leefstijl, de hoeveelheid lichaamsbeweging en het voedingspatroon blijvend te veranderen”, zegt De Niet. Behandelingen tegen overgewicht en obesitas mislukken vaak doordat families te snel opgeven. In een vervolgonderzoek wil De Niet ouders meer betrekken bij de behandeling van hun te dikke kinderen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Pratende robot helpt mensen met overgewicht

Nederlanders worden steeds dikker

Dikke kinderen geholpen met multimediabenadering

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.