Snomed CT is een medisch terminologiesysteem waarvoor een grootschalig vertaalprogramma is opgezet onder auspiciën van Nictiz. De eerste 10.000 termen zijn nu gepubliceerd. In het programma worden uiteindelijk 86.750 internationale termen met bijbehorende synoniemen naar het Nederlands vertaald.

Het betreft termen voor verrichtingen, diagnoses, lichaamsstructuren en allergene stoffen. Programma’s als Registratie aan de Bron, MedMij en VIPP gebruiken de vertalingen in de zorginformatiebouwstenen (zib’s) en de Basisgegevensset Zorg (BgZ).

Apple, IBM en Google

Snomed wordt in meer dan vijftig landen en door grote spelers als Apple, IBM en Google gebruikt. Onder meer bij het vastleggen van klachten, symptomen, omstandigheden, ziekteprocessen, interventies en diagnosen. De recente Nederlandse vertaling bevat onder meer de complete lijst van allergene stoffen.

Enkele weken geleden heeft het Informatieberaad Zorg, waarin overheid en zorgsector werken aan een betere informatievoorziening,  de intentie uitgesproken om Snomed CT in te voeren voor gebruik door verpleegkundigen en verzorgenden.

De invoering van Snomed CT bespaart niet alleen tijd en geld en tijd, maar moet ook het risico op medische fouten verminderen, zei Erik Gerritsen bij die gelegenheid. Gerritsen is secretaris-generaal van het ministerie van VWS en voorzitter van het Informatieberaad. ‘Ik ben hier blij mee,’ aldus Gerritsen. ‘Dit vermindert de registratielast en het geeft eenduidigheid voor professionals en patiënten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.