Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

SP kon topbonus Martini Ziekenhuis niet voorkomen

Voormalig bestuurder Jack Thiadens van het Groningse Martini Ziekenhuis kreeg vorig jaar bij zijn vertrek 645.807 euro mee. Onderdeel daarvan was een vertrekbonus van 405.358 euro. SP Eerste Kamerlid Tineke Slagter-Roukema die in de raad van toezicht van het Martini Ziekenhuis zit, kon hier niets tegen doen.
SP kon topbonus Martini Ziekenhuis niet voorkomen

De SP, die deze week in een rapport de hoogte van de salarissen van zorgdirecteuren bekritiseert, kon de vertrekbonus van vier euroton niet tegenhouden. Dit is het hoogste bedrag dat vorig jaar aan een ontslagen ziekenhuisbestuurder is uitgekeerd. Het Martini Ziekenhuis laat weten dat het overige deel van de 645.807 euro bestond uit het reguliere salaris van bestuursvoorzitter.

Heel vervelend

Toezichthouder Tineke Slagter-Roukema was zelf wegens vakantie niet aanwezig voor commentaar. SP woordvoerder zorg Renske Leijten zegt dat Slagter-Roukema indertijd heeft aangegeven de bonus te hoog te vinden. Zij zou echter zijn aangetreden als toezichthouder nadat de afspraken hierover waren gemaakt en blijkbaar was het voor haar geen aanleiding om terug te treden. Leijten: “Het is heel vervelend, dat vindt de SP ook. Als het systeem zichzelf niet kan reinigen, zelfs niet met iemand van onze partij er in, dan moet er een politieke oplossing komen.” De SP heeft gistermiddag een wetsvoorstel ingediend dat inhoudt dat zorginstellingen hun vergunning om zorg te verlenen kwijtraken als ze het maximumsalaris voor zorgbestuurders, inclusief interimmers, niet respecteren.

‘Met gepaste tegenzin’

De raad van toezicht van het Martini Ziekenhuis laat in het jaardocument van vorig jaar weten “met gepaste tegenzin” akkoord te zijn gegaan met de hoogte van de vertrekvergoeding, vanwege een “aanzienlijk risico dat een alternatieve keuze tot grotere financiële consequenties zou hebben geleid”. De tien jaar als bestuurder werkzame Thiadens zou recht hebben gehad op een veel groter bedrag aan wachtgeld. Hij zag hier echter van af. Een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis laat weten dat de vertrekbonus binnen het ziekenhuis, inclusief de medische staf, “geen issue” is geweest.

Vertrouwenscrisis

Het vertrek van Thiadens was min of meer gedwongen. In 2007 zegde de medische staf het vertrouwen in hem op. Om de impasse de doorbreken, maakten de raad van toezicht en Thiadens afspraken voor een naderend vertrek. De bestuursvoorzitter sprak af de nieuwbouw van het Martini af te maken en te vertrekken op een door hem gekozen tijdstip. Thiadens verliet het Martini Ziekenhuis op 12 december 2008. Zijn ziekenhuis boekte over dat jaar een negatief resultaat. Een maand na zijn vertrek ging hij aan de slag als partner bij bureau Berenschot. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Ik ben een geluksvogel’

Thiadens gaat weg bij Martini

Onderzoek pleit Thiadens vrij

6 REACTIES

  1. Het is allemaal nog vele, vele malen erger dan we in de krant teruglezen, geloof me – I’ve been there. Managers en toezichthouders (RvB, RvT en directeuren) falen collectief in de zorg en gaan voor dikke salarissen, bonussen en gouden handdrukken. Alleen de dokters en verpleegkundigen zorgen er nog voor dat de patient geholpen wordt en zij staan machteloos tegenover gesloten circuits van ons-kent-ons waar zelfs de politiek geen vat op heeft (veroorzaakt door de marktwerking waar de politiek in de jaren ’90 zo prat op ging…).

  2. Lees alle reacties
  3. Het lijkt me logisch dat een raad van toezicht niet onder eerdere afspraken met een directeur over diens gouden handdruk uit kan, dat zou contractbreuk zijn. Daarom is een politieke oplossing inderdaad beter.
    Lidmaatschap van een raad van toezicht is geen baan, ik neem aan dat de leden hooguit een onkostenvergoeding krijgen.
    SP-vertegenwoordigers krijgen vrijwillig een lager salaris dan parlementsleden van andere partijen, en de SP heeft gepleit voor het verlagen/verkorten van het wachtgeld voor politici.

  4. Renske Leijten. Een vriend van me kent haar uit haar Rood-periode en kon zich echt niet voorstellen dat zo’n totale nitwit ooit op een verkiesbare plek zou kunnen komen voor de Tweede Kamer. Maar bij de SP kan alles. Hoeveel zal het wachtgeld van al die SP Kamerleden straks zijn, als ze niet herkozen worden? Nu SP? Nooit SP wat mij betreft. Je ziet aan Tineke Slagter dat het ook bij hen alleen om de baantjes gaat en dat ze niks doen om hun achterban te vertegenwoordigen.

  5. Tineke Slagter heeft zich dan wel erg slecht laten voorlichten toe ze aantrad. Als 1st kamerlid van de SP en oud voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging had ze toch beter kunnen weten. Maar ja, soms is dom spelen gewoon veel beter en makkelijker:-(

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.