Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SP start onderzoek massaontslagen zorg

SP-Kamerlid Renske Leijten start een grootschalig onderzoek naar de ontslagen in de zorg. De partij krijgt veel meldingen over het verlies van werk in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg ,jeugdzorg en ggz. De impact van deze ontslagrondes op bewoners en personeel blijft vaak onopgemerkt.
SP start onderzoek massaontslagen zorg

Renske LeijtenLeijten: ‘Het aantal uren gaat op veel plekken omlaag, tijdelijke krachten worden vaak niet vervangen en dienstroosters worden niet volledig ingevuld. De zorg voor bewoners komt zo in de knel.’ Veel bewoners krijgen daarnaast steeds lagere indicaties waardoor hun recht op zorg kleiner wordt. ‘Dat zijn allemaal persoonlijke drama’s’, aldus Leijten.

Inventarisatie ontslagen

De SP start daarom een onderzoek naar de omvang van het verlies aan werk in de zorg. Leijten: ‘Zorgmedewerkers krijgen soms het oneerbare voorstel van hun werkgever om te kiezen tussen het inleveren van salaris of ontslag. Het is tijd om polshoogte te nemen onder de werknemers en de omvang van de ontslagen te inventariseren.’ In het onderzoek wordt ook gevraagd naar de ervaring met flexwerkers, uitzendkrachten of ander tijdelijk personeel in de zorg. Daarnaast wil Leijten meer weten over gedwongen verhuizingen vanuit verzorgingshuizen, de beschikbaarheid van dagbesteding voor bewoners en de wachtlijsten in de jeugdzorg.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek onder zorgpersoneel worden voorgelegd aan de regering en het parlement. Op deze manier brengt de SP de dagelijkse praktijk van zorgpersoneel in de politiek.

1 REACTIE

 1. Geachte lezers,
  De gezondheidszorg is (onnodig) weinig kosteneffectief.
  Een voorbeeld:een doosje maagzuurremmers omeprazol kost bij een grote drogist euro 4,99 en bij een reguliere apotheek euro 6,99;de oren reinigen in ee ziekenhuis kost bijna euro 100,- en bij de huisarts bijna euro 15,-.
  De zorg aan ouderen en gehandicapten kan ook kosteneffectiever.
  De huisarts en de thuiszorg dienen een belangrijke rol hierbij te spelen.
  Op dit moment wonen duizenden licht dementerende mensen alleen thuis.Wie zorgt voor hen?
  Kijkt U eens op http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
  Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.