Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: ‘Stop de marktwerking’

MAARSSEN - De marktwerking in de zorg moet worden gestopt, stelt de SP in haar verkiezingsprogramma, want het maakt de zorg alleen maar duurder en bureacratischer.

De socialisten zeggen in hun verkiezingsprogramma in totaal een miljard extra te willen uitgeven aan de zorg. Dit geld moet onder meer gaan naar meer handen aan het bed, verbetering van de arbeidsvoorwaarden van het personeel en versterking van de eerstelijnszorg en preventie.

De SP wil een half miljard bezuinigen op de zorg door de indicatie-organen en dbc’s (diagnose-behandelingcombinaties) af te schaffen, de eigen bijdrage voor de thuiszorg af te schaffen en de prijzen voor geneesmiddelen te verlagen.

De SP spreekt zich uit voor zorg zo dicht mogelijk bij huis. Dat betekent het behoud van kleine ziekenhuizen, poliklinieken in de wijk en de vervanging van verpleeghuizen door ‘kleinschalige en intieme huizen’.

‘Voorkruipzorg’, waarbij sommige patiënten eerder geholpen worden dan andere, moet worden tegengegaan. Het aantal managers in de zorg wordt, als het aan de SP ligt, verminderd en de salarissen van de bestuurders in de zorg wordt niet hoger dan het salaris van de minister-president. (MGi)

ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.