Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

SP tegen fusie Brabantse ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Nine Kooiman, Kamerlid SP, vraagt minister Schippers om de fusie tussen het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom tegen te houden.
SP tegen fusie Brabantse ziekenhuizen

Kooiman stelt dat artsen en patiënten het niet eens zijn met de fusie. ‘De raad van bestuur lijkt toch door te drukken. Het parlement heeft op voorstel van de SP al besloten dat er geen fusie mag plaatsvinden als de inspraak niet goed is geregeld.’ Het SP-Kamerlid verwacht dat verschillende groepen last zullen krijgen van de fusie. ‘Zwangere vrouwen hebben het recht op snelle hulp voor zichzelf en hun baby. En inwoners hebben recht op acute hulp als dat nodig is. Het is nog maar de vraag of de wettelijke normen te halen zijn als verloskunde en acute zorg verdwijnen in Roosendaal.’

Fusie ziekenhuizen

De twee middelgrote ziekenhuizen zeggen niet meer individueel aan de steeds strengere kwaliteitsnormen te kunnen voldoen. Dat kan wel als de ziekenhuizen fuseren en delen van de zorg concentreren. Vrijwel alle patiënten in de regio Roosendaal – Bergen op Zoom kunnen binnen de wettelijk vastgestelde 45 minuten in het Lievensberg ziekenhuis zijn, zo laten de ziekenhuizen weten. Het streven is om rond 2025 een nieuw ziekenhuis te bouwen met spoedeisende hulp, operatiekamers en intensive care op een nog te bepalen locatie. Het voorgenomen fusiebesluit is goedgekeurd door de beide raden van toezicht en eind juli voorgelegd aan de Cliëntenraden, de Ondernemingsraden, de Verenigingen Medische Staf en de Verpleegkundige Adviesraden. In augustus worden de plannen voor reactie voorgelegd aan externe partijen zoals zorgverzekeraars, huisartsen, verloskundigen en gemeentes.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

4 REACTIES

  1. Je ziet ( slecht voorbeeld , het Bedrijfsleven ) , dat Fusie vaak leidt tot Ruzie. Samenwerken met alle ziekenhuizen in West-Brabant is een betere optie. Specialiseren als ziekenhuizen in het kleine gebied met Zeeland is ook een mogelijkheid. Mijn advies is , samenwerken met het gebied van Zeeland ; tot Midden-Brabant. Politiek laat je stem horen al voor de verkiezingen !

  2. Lees alle reacties
  3. Over de inspraak van het personeel kan het volgende worden gesteld: onze mening wordt niet gevraagd, wij zijn slecht fusie vee; garantie over werkgelehgenheid worden niet gegeven. In het de communicatie over de fusie is gesteld de Personeelsreductie niet de inzet is van de fusie, maar dat wel kostenbesparing wordt nagestreefd. M.a.w., er wordt niet uitgelsoten dat er toch arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. Ik zien niet inw aarom 2 financieel gezonde ziekenhuizen moeten fuseren, specialiseren kan ook zonder fusie!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.