Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spaarne Gasthuis biedt onderdak aan negen start ups

Bert Bukman
Het Spaarne Gasthuis heeft een innovatieprogramma voor startende ondernemers ontwikkeld. Negen start ups gaan een samenwerkingsverband aan met het ziekenhuis.
Spaarne Gasthuis
Initiatiefnemers van het innovatieprogramma. Links Veerle Struben

De komende maanden gaan de start ups in het kader van het innovatieprogramma met verpleegkundigen en specialisten aan de slag met innovatieve pilots op verschillende afdelingen.

‘Leren innoveren, dat is wat ons betreft het belangrijkste doel.’ Dat zegt projectmanager Veerle Strube, die het innovatieprogramma de afgelopen jaren ontwikkelde. ‘We trekken gezamenlijk op, ook letterlijk. De geselecteerde start ups krijgen beschikking over een startsubsidie en kantoorruimte. Maar het belangrijkste is dat ze hun product ontwikkelen in direct contact met de gebruikers. Zorgverleners in ons ziekenhuis dus.’

Meestal stil

Start ups in de zorgsector hebben op eigen kracht moeite om het zover te laten komen, aldus Struben. ‘Een kennismakingsgesprek, dat lukt nog wel. En een eventuele vervolgafspraak ook. Maar daarna wordt het meestal stil. Dit is niets voor ons, het is nog te vroeg – dat zijn meestal de eerste reacties, met name van zorgverleners.

‘Begrijpelijk, want ze hebben het druk met het primaire proces. Maar de ervaring leert toch dat het werkt. Er is alleen iemand nodig die de partijen bij elkaar brengt.’

Innovatiebudget

Bij de selectieprocedure van het programma is rekening gehouden met wensen en adviezen van medewerkers uit het ziekenhuis. Aan de hand van deze adviezen en wensen zijn deelnemers geselecteerd in de categorieën kunstmatige intelligentie, slim meten, care-monitoring, performance support en partnerparticipatie.

In totaal doen negen start-ups mee. Voor het project is zo’n 90.000 euro beschikbaar uit het innovatiebudget van het ziekenhuis. Samenwerkingspartner Smart City Haarlem levert een projectleider. Eind januari 2019 lopen de pilots af en presenteren de afdelingen samen met de start ups het resultaat.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.