Specialist ouderengeneeskunde naar Zorgverzekeringswet

Geneeskundige zorg die specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijke gehandicapten in de thuissituatie verlenen, gaat per 2020 naar de Zorgverzekeringswet (ZVW). Dat betekent dat de artsen zorg die ze in de wijk leveren voortaan zelf mogen declareren bij zorgverzekeraars. ‘Een doorbraak’, zegt Verenso-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Fotolia

Steeds meer kwetsbare ouderen wonen langer thuis. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil de zorg aan de thuiswonende ouderen met een complexe zorgvraag versterken. Hij wil specialisten ouderengeneeskunde meer ruimte bieden om buiten de muren van hun instelling zorg te verlenen. Als huisartsen en wijkverpleegkundigen makkelijker een beroep kunnen doen op specialisten ouderengeneeskunde kunnen ze crisissituaties en onnodige ziekenhuisopnames voorkomen, schrijft Bruins aan de Tweede Kamer.

Aanspraak in ZVW

Dat kan nu ook al via de Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling, die in 2015 is ingesteld. ‘Die subsidieregeling is een noodverband’, zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, de

0
2567

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.