Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Specialisten besparen dertig miljoen op medicijngebruik

Mark van Dorresteijn
De ‘Leidraad doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen’ van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en wetenschappelijke verenigingen, moet ervoor zorgen dat kosten voor medicijngebruik met dertig miljoen euro verminderen. Daarnaast moet het document ervoor zorgen dat specialisten doelmatiger medicijnen voorschrijven.
Specialisten besparen dertig miljoen op medicijngebruik

Het eerste exemplaar zou uitgereikt worden aan minister Schippers van VWS tijdens de lentebijeenkomst van de OMS. Helaas zegde zij op het laatste moment af. De Orde overhandigde daarom het eerste exemplaar aan Leon van Halder, directeur-generaal Curatieve Zorg.

‘Goedkoop als het kan, duur als het moet’

Het algemene uitgangspunt in de leidraad is: ‘goedkoop als het kan, duur als het moet’. OMS- voorzitter Frank de Grave: “Het gaat om het adequaat voorschrijven van medicatie bij die mensen die medicijnen nodig hebben, en terughoudend voorschrijven als het risico van medicatie groter is dan de te verwachten gezondheidswinst. Doelmatigheid dient dus behalve het gezondheidsbelang ook de veiligheid van de patiënt.” De leidraad stimuleert verder het voorschrijven op stofnaam in plaats van voorschrift op merknaam, daardoor zullen specialisten vaker de goedkoopste variant van het medicijn voorschrijven.

Betaalbaarheid zorg

Het richtsnoer moet de specialisten ondersteunen bij het voorschrijven van geneesmiddelen. Door de vergrijzing en de toegenomen mogelijkheden van de medische technologie zullen de zorgkosten de komende jaren blijven stijgen. “Met deze leidraad leveren we een substantiële bijdrage aan de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg”, aldus De Grave. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Leidraad doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen (PDF)

Lees ook:

Medicijngebruik patiënt onvoldoende bekend bij arts en apotheker

Medicijn zeldzame ziekte makkelijker vergoed

VWS lanceert nepmedicijnensite

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Uiteraard moet naar de prijs gekeken worden. Waar echter het meeste te halen valt zijn de laatste levensjaren. Het sterfbed maakt 80% van de kosten. Misschien kan gekeken worden hoe, zonder de ouderen te verwaarlozen, dit goedkoper kan.

  2. Lees alle reacties
  3. In 1974 werkte ik mee aan het eerste Formularium. We hanteerden dezelfde begrippen als in de leidraad. Nu 37 jaar later lees ik dezelfde begrippen. Je kunt je afvragen of de leidraad wel effectief is. Ik denk het niet. Anno 2011 zal de Orde met andere opties moeten komen. Bovendien kun je de Leidraad ook anders lezen. Er wordt nog te weinig medicatie voorgeschreven gezien het feit dat het een van de goedkoopste vorm van behandelen is ! Ik kan de Orde heus nog wel betere suggesties aan de hand doen.

  4. Wat bedoelt de Grave met een “substantiële bijdrage aan de betaalbaarheid van de zorg”?? Het geneesmiddelenbudget is maar 10-15% van de totale zorgkosten in Nederland?! Nederland schrijft het minste voor van heel Europa, dus laten we onszelf u niet bedotten, door te denken er door te korten op geneesmiddelen veel te halen is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.