Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Specialisten ‘geven’ geld terug

Mark van Dorresteijn
In enkele ziekenhuizen hebben ondersteunende specialisten een deel van hun ‘teveel’ ontvangen omzet ‘teruggegeven’. Niet aan de staat, niet aan de zorgverzekeraars, maar aan elkaar.
Specialisten ‘geven’ geld terug

Het geld is geparkeerd om sterke inkomensdalingen van collegae in de toekomst op te vangen. Anesthesioloog Leo Bras, voorzitter van de stafmaatschap in het Sint Antonius Ziekenhuis: “Wij hebben in 2008 geld opzij gezet om maatschappen te suppleren die ten gevolge van de invoering van nieuwe dbc’s erg gaan zakken in omzet.” Alle maatschappen kregen een progressieve korting opgelegd op de stijging van hun inkomens. In 2008 is een deel van dit geld naar maatschappen gegaan die er sterk op achteruit gingen. Een ander deel is aangewend als ‘beleidsruimte’, om niet direct rendabele activiteiten te kunnen uitvoeren.

Moreel beroep op achterban

De Orde van Medisch Specialisten heeft een moreel beroep gedaan op haar achterban om lokaal vrijwillig een deel van de omzet terug te geven. Een andere mogelijkheid was er niet, volgens een woordvoerder, want onder de wetenschappelijke verenigingen van ondersteunend specialisten bestaat geen draagvlak. De medisch specialisten zijn sterk verdeeld over de vraag of zij wel of niet een deel van hun rechtmatig verkregen geld weer inleveren. Reden waarom de Orde het appel toch doet, is om de interne verdeeldheid op te lossen.

Generieke korting

Verder zet de Orde zet haar gang naar de rechter door om de generieke korting van 12,7 procent op het uurtarief aan te vechten. Dat liet de branchevereniging eind vorige week weten als reactie op de tarieven dbc-ziekenhuiszorg 2010 die de NZa bekend had gemaakt. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink: ‘Corrigeren specialisten juridisch onmogelijk’

ZN: ‘Bezuiniging specialisten gaat niet ver genoeg’

NZa verhoogt korting medisch specialisten

5 REACTIES

  1. @Eetje: ik ben met je eens dat buitensporige verdiensten verrekend moeten kunnen worden, maar om nu over diefstal te spreken gaat me te ver.
    Wat me wel tegen de borst stuit is de beeldvorming die de minsiter nu doelbewust creeert: de medisch specialist is een grote graaier die niks uitvoert en alleen maar grote bedragen binneharkt. Daarbij laat hij feiten die m.i. een rol spelen buiten beschouwing: de zeer lange opleiding vooraleer men een vergelijkbaar salaris gaat verdienen met mensen in andere sectoren, de relatief korte arbeidsduur waarbinnen pensioen opgebouwd moet worden, de goodwill die betaald moet worden, dure verzekeringen; allemaal kosten die wel nog van dat inkomen betaald moeten worden.

  2. Lees alle reacties
  3. @William
    Teruggeven aan jezelf. Als ik dan aan lof denk, denk ik aan lof der zotheid.
    @Bill
    Ik ben het helemaal met je eens dat dit niet valt onder diefstal zoals omschreven in het wetboek van strafrecht. Feit is wel dat er, inderdaad door tekortkomingen in het DBC-systeem, heel wat specialisten zijn die buitensporig omzet- en winststijgingen hebben gemaakt afgelopen jaar. Het komt op de gemeenschap, die dit financiert, op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd over als die toch al niet slecht verdienende specialisten vervolvolgens en masse MIJN MIJN MIJN gaan roepen. Wellicht moet u eens wat minder preken voor eigen parochie en wat meer aandacht besteden aan algemene normen en waarden zoals die door het grootste deel van uw patienten
    worden gebezigd. Dat je iets mag, betekent nog niet dat je het ook moet doen. Afspraken die niet opleveren wat je ervan had gehoopt/verwacht kun je ook aanpassen, ook met terugewerkende kracht. Er is echt helemaal niemand die gelooft dat specialisten net zo makkelijk hadden gereageerd (afspraak is afspraak) als het dbc-systeem tot een daling van inkomsten had geleid. Nee, dan willen ze opeens wel ‘loon naar werken’ (titel persbericht orde van anderhalve week geleden)

  4. Vreemd hoe men – in dit geval ondersteunende specialisten – meent zelf te kunnen beschikken en te beslissen over de opslag en – toekomstige – inzet van publieke middelen. Ik ben ook benieuwd naar de reactie van onze minister. Diefstal moet leiden tot instellen van rechtsvervolging tegen deze daders zou ik denken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.