Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten: Hoogervorst verkondigt ‘kolder’

DEN HAAG - Minister Hoogervorst heeft kwaad bloed gezet bij de medisch specialisten met zijn uitspraken over een nieuw, lager uurtarief voor specialisten. De artsen denken zelfs al na over stakingen, aldus het dagblad Trouw.
Specialisten: Hoogervorst verkondigt 'kolder'

Het kabinet zal binnenkort een besluit nemen over de tarieven, waar al een jaar over wordt gesproken.

‘Uurtarief zeker lager’

Hoogervorst voorspelde gisteren in zijn toespraak op een congres dat het uurtarief zeker lager zal uitvallen dan het huidige. De minister stelde dat specialisten harder zullen moeten werken om hetzelfde inkomen te behouden.

180 dagen per jaar

Specialisten werken nu slechts 180 dagen per jaar, aldus Hoogervorst. Met de vergrijzing in aantocht spreekt hij daarom van een ‘onderbenutting van menselijk kapitaal’.

Stakingen

“Het richtsnoer is nu 150 euro per uur. Dat is wat ons betreft een redelijk bedrag”, reageert een woordvoerster van de Orde van Medisch Specialisten in Trouw . Zij stelt dat er stakingen op stapel liggen, als het substantieel lager wordt. “Daar denken we over.”

‘Kolder’

De 180 werkdagen waar Hoogervorst aan refereert wordt door een woordvoerster van de specialisten in het dagblad afgedaan als “kolder”. “Die 180 dagen baseert de minister op een onderzoek onder specialisten in een beperkt aantal ziekenhuizen. Fulltimers en parttimers zijn bij elkaar opgeteld, terwijl parttimers natuurlijk niet voor niets minder werken.”

Kanttekeningen bij onderzoek

Volgens de Orde zijn er meer kanttekeningen te plaatsen bij het door Hoogervorst aangehaalde onderzoek. Zo zijn de avond- en weekenddiensten niet meegeteld, noch de tijd die artsen besteden aan vakliteratuur en bijscholing. “En er zijn artsen, zoals neurochirurgen, die hun tijd over twee ziekenhuizen verdelen”, zegt de woordvoerster van de Orde in Trouw. “Daarvan is in dit onderzoek dan maar één ziekenhuis meegeteld.”

Vergoedingssysteem

Het onderzoek dat minister Hoogervorst aanhaalt, is uitgevoerd ter voorbereiding op het nieuwe, inmiddels gedeeltelijk ingevoerde vergoedingssysteem voor medisch specialisten, aldus de krant. In het onderzoek werd – met een stopwatch in de hand – gekeken naar de tijd die medisch specialisten nodig hadden om bijvoorbeeld een consult of een operatie te volbrengen. Voor dát doel was het onderzoek wel geschikt, aldus de specialisten. Niet om vast te stellen hoeveel uren ze in totaal draaien. (Trouw)

Lees ook:

Hoogervorst: Specialisten moeten harder werken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.