Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten kritisch over ‘second opinion’

Nederlandse specialisten reageren kritisch op een initiatief van zorgverzekeraar CZ om zijn verzekerden de mogelijkheid te bieden van een 'second opinion' in het buitenland. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Medisch Specialisten maken bezwaar tegen het feit dat nu geld in het buitenland wordt besteed, terwijl de faciliteiten voor een second opinion ook in Nederland aanwezig zijn.

Bühne van CZ

“Wij hebben er een probleem mee dat het uitsluitend om buitenlandse specialisten gaat. Wij hebben hier in Nederland toch ook heel goede dokters”, zegt een woordvoerder van de Orde van Medisch Specialisten in het Financieele Dagblad. Alleen als het om een bijzondere ziekte gaat, kan het zinvol zijn uit te wijken naar het buitenland. “Het is een beetje een actie voor de bühne van CZ.”

Best Doctors

CZ heeft de nieuwe service voor zijn verzekerden onlangs gelanceerd. De verzekeraar heeft een contract gesloten met het Amerikaanse bedrijf Best Doctors. Dat bedrijf claimt over een databank van 50.000 topspecialisten te beschikken, die een second opinion kunnen geven.

Diagnose

Verzekerden bij CZ die ernstig ziek zijn, kunnen zowel hun diagnose als de voorgestelde behandeling aan Best Doctors voorleggen. “Als het werkelijk gaat over een ernstige ziekte of over leven of dood, wil je als het mogelijk is natuurlijk advies van topspecialisten op dat terrein. Dat is de reden waarom CZ een samenwerking aangaat met Best Doctors”, zegt bestuursvoorzitter Mike Leers van CZ in de krant. In 22% van de gevallen wijkt de second opinion van Best Docters af van de diagnose. In 61% van de gevallen komt Best Docters met een afwijkend behandelplan.

Second opinions

Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis doet veel second opinions. “Maar wij krijgen er geen adequate vergoeding voor”, zegt medisch directeur Sjoerd Rodenhuis in het FD. “Wij doen het omdat wij het als onze maatschappelijke taak zien. Je zou het liefdewerk kunnen noemen. Dan steekt het wel een beetje dat een verzekeraar nu voor een hoop geld elders second opinions inkoopt.”

Blind

Rodenhuis heeft ook een principieel bezwaar. Best Doctors beoordeelt uitsluitend op basis van het dossier en ziet de patiënt niet. “Wij kijken ook altijd naar de patiënt. In de oncologie is dat essentieel.” Hij spreekt in dit verband van een ‘inhoudelijke fout’.

Kritische houding

Volgens een CZ-woordvoerder is een second opinion op basis van een dossier niet ongebruikelijk. “Het begint in de meeste gevallen met het inzien van een dossier. Daar kan uit voortkomen dat iemand nog gezien wordt.” CZ vindt de kritische reactie van specialisten typerend. “Het staat voor hun defensieve houding. Wat is erop tegen om een second opinion in het buitenland te halen. Wat zit daarachter? (Het Financieele Dagblad)

Lees ook:

CZ biedt second opinion ‘Best Doctors’

Websites:

Best Doctors

CZ

De Orde van Medisch Specialisten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.