Spectaculaire daling vermijdbare ziekenhuissterfte

Het aantal vermijdbare sterfgevallen ging van 1960 in 2008 naar 970 in 2012. Dit is een daling van 53 procent. Het aantal gevallen van vermijdbare schade bij patienten is met 45 procent afgenomen.
Spectaculaire daling vermijdbare ziekenhuissterfte

Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten van onderzoeksinstituut  NIVEL en EMGO+/VUmc die vanmiddag zijn gepresenteerd.

Verbetertrajecten

Volgens onderzoeksleider hoogleraar Cordula Wagner hebben de verbetertrajecten in ziekenhuizen bijgedragen aan het succes: ‘We kunnen niet een één-op-één-relatie aangeven maar we denken dat de invoering van het veiligheidsmanagementprogramma een grote invloed heeft gehad. Bovendien komen de gebieden waar we verbetering zien overeen met de veiligheidsthema’s.’ De looptijd van de meting is met opzet gekozen vanaf het begin tot het eind van het vmsprogramma.  Andere factoren die de daling waarschijnlijk hebben beïnvloed, zijn volgens Wagner de verhoogde aandacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en

9
36

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.