Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spoedartsendienst op afroep

De slechte bereikbaarheid van de huisarts is voor veel Nederlanders een grote ergernis. Ondernemer Arnold Verhoeven springt hier slim op in met SOS Arts, een landelijk netwerk van oproepdokters.

Per 1 september wil SOS Arts 24 uur per dag, zeven dagen per week, kwalitiatief goede huisartsenzorg kunnen bieden. In eerste instantie nog in drie of vier regio’s, maar uiteindelijk door het hele land. Een landelijke telefooncentrale dirigeert de dokters dan naar alle delen van het land. Vooral ouderen en mensen met kinderen zouden door SOS Arts uit de nood geholpen worden.

Frans voorbeeld

De medische staf moet gaan bestaan uit zo’n 700 tot 750 artsen. Het gaat dan om parttime dokters, gepensioneerde of vervroegd uitgetreden medici die wel eens iets anders willen en artsen die staan ingeschreven bij medische uitzendbureaus. De werving is intussen begonnen en de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Initiatiefnemer Arnold Verhoeven baseert zijn idee op het voorbeeld SOS-médicins in Frankrijk. Dit artsennetwerk bestaat al sinds 1966, krijgt jaarlijks vier miljoen oproepen binnen en voert drie miljoen visites uit.

Noodzakelijkheid

Het ministerie van Volksgezondheid staat positief ten opzichte van een centraal nummer. “Wij laten onderzoeken of je het landelijk of regionaal moet regelen”, zegt de woordvoerder in het Algemeen Dagblad. “Huisartsen kunnen het doen, maar je kunt ook aan een andere partij denken.” Maar het departement heeft nog wel aan aantal vragen over SOS Arts, onder meer over de opslag van patiëntgegevens en de financiering. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vindt dat zijn leden de kans moeten krijgen verbeteringen door te voeren. “Huisartsen kennen de patiënt het best”, aldus de woordvoerder. “Dit initiatief is overbodig.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Nachtelijke spoedhulp te duur’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.