Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Jansdal en Nij Smellinghe plaatsen duizenden zonnepanelen

Het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk wil met 845 zonnepanelen de energievoorziening verduurzamen. In Drachten plaatst het ziekenhuis Nij Smellinghe 7.500 zonnepanelen om energieneutraal te zijn in 2030.
IStock

Met de zonnepanelen op het dak verwacht het ziekenhuis St. Jansdal jaarlijks 203.000 kilowattuur aan duurzame stroom op te wekken. Het zonnedak wordt mogelijk gemaakt door energieleverancier Pure Energie en Van Beek Ingenieurs. Voor dit project is een geldbedrag van 300.000 euro gemoeid. Het ziekenhuis in Hardewijk verwacht dit bedrag in acht jaar tijd terug te verdienen, dat meldt DuurzaamBedrijfsleven.nl.

Nij Smellinghe
In de afgelopen week heeft ook het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bekendgemaakt zonnepanelen te installeren. Nij Smellinghe zegt energiebesparing als een belangrijk speerpunt te zien voor de komende jaren. Zo heeft het ziekenhuis de ambitie om in 2025 50 procent van de eigen energiebehoefte duurzaam op te wekken en om in 2030 energieneutraal te zijn.

Verduurzaamen
Eerder hebben acht Noord-Nederlandse zorgorganisaties aangekondigd de verduurzaming van zorg te versnellen door onder meer voedsel-, energie-, en medicijnverspilling aan te pakken en de circulaire economie centraal te stellen in de zorgketen. Onder de acht zorgorganisaties die deelnamen aan de MVO Expeditie Duurzame Zorg, was ook het ziekenhuis Nij Smellinghe.

‘Deze acht zorgorganisaties bereiken meer dan 100.000 mensen’, zegt Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg. ‘Ze hebben meer dan 115 gebouwen en alleen al de elektriciteitsrekening overschrijdt de 10 miljoen euro. Als deze organisaties verduurzamen, dan heeft dat echt effect.’

Aspraak
Nederlandse Universitair Medisch Centra (umc) hebben zich in de meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA3) tussen de overheid en het bedrijfsleven afgesproken dat ze in 2020 30 procent energie besparen ten opzichte van 2005. In het afgelopen jaar hebben de umc’s een energiebesparing van 14,4 procent behaald.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.