Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Staatssecretaris: laatste waarschuwing aan gemeenten

Redacteur KinderopvangTotaal
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten waarschuwt opnieuw de gemeenten dat ze geen inkomensgrens mogen toepassen. Doen gemeenten dat toch, dan zal de staatssecretaris overgaan tot vernietiging van de verordening van betreffende gemeenten.
Staatssecretaris: laatste waarschuwing aan gemeenten

Dit laat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten weten in een reactie aan Zorgvisie. Ze wil de resultaten van het rapport van Stichting De Ombudsman nader bestuderen. ‘Er gaat nogmaals een signaal vanuit de staatssecretaris naar alle gemeenten, dat ze geen inkomensgrens mogen toepassen.’ Veldhuijzen van Zanten zegt tegen Zorgvisie verbaasd te zijn ‘dat gemeenten de inkomensgrens hanteren, ondanks mijn heldere beleid. In juni is dit beleid bevestigd in een debat met de Tweede Kamer.’ Luisteren gemeenten niet, dan zal de staatssecretaris ingrijpen in de verordening van de betreffende gemeente.

Kostbare procedures

Stichting De Ombudsman constateert na onderzoek in alle 415 gemeenten dat drie kwart van de gemeenten in hun Wmo-verordening nog steeds een inkomensgrens of andere besparingsbijdragen stellen aan cliënten die een beroep doen op de Wmo. Gemeenten stellen zo’n inkomensgrens vaak uit bezuinigingsoverwegingen in, maar de Centrale Raad van Beroep heeft begin dit jaar geoordeeld dat een inkomensgrens voor een Wmo-voorziening niet mag. Volgens Stichting De Ombudsman zitten mensen nog steeds zonder voorzieningen, terwijl ze die wel nodig hebben. Bovendien zijn mensen gedwongen om ‘lange en kostbare procedures te voeren om de gemeente te bewegen de Wmo-voorziening te leveren waar ze recht op hebben.’

Staand beleid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de verordeningen weliswaar nog niet alle zijn aangepast, maar dat het weglaten van een inkomensgrens wel ‘staand beleid is in de gemeenten.’ Overigens laat de VNG ook weten dat de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep geen terugwerkende kracht heeft op de lopende procedures. ‘Maar belanghebbenden kunnen nu uiteraard opnieuw een aanvraag indienen. Die zal dan beoordeeld worden volgens de nieuwe normen die door de jurisprudentie zijn ontstaan.’ ( Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Valerie Kuypers)

Lees meer

‘Gemeenten maken probleem van Wmo-voorziening’

Renkum laat inkomensgrens Wmo voorlopig varen

Motie tegen contra legem wijziging wmo

Staatssecretaris tikt Renkum op de vingers wegens Wmo-beleid

8 REACTIES

  1. De kop boven dit artikel heeft hopelijk een profetische waarde. Weet deze staatssecretaris al dat ze niet meer terugkomt en is dit inderdaad haar “”laatste waarschuwing””?? Gaat deze ouderenzorgspecialiste nu weer haar werkzaamheden botvieren in een tehuis op kwetsbare ouderen??

  2. Lees alle reacties
  3. Van de vele bestuurders die ik ken van verpleeg en verzorgingsinstellingen is er niet een die ’s avonds meer vermoeid is dan een betrokken verplegende of verzorgende. Vaak bestaat zo’n management uit 4 a 5 figuren. Als daar 100.000 euro van het salaris afgaat worden die nog zeer rijk betaald; in alle geval “verdienen” ze dan nog plusminus 5x het salaris van die zeer vermoeide verzorgende/verplegende. Bij 3000 instellingen (en die zijn er minimaal in Nederland) is dat 3000x5x100.000 = 1,5 miljard oftewel 1500 miljoen (vijftienhonderd miljoen!!!). Wie zei er dat bezuinigen op de topsalarissen geen zoden aan de dijk zet. Met 4 miljard efficiency besparingen (gaat makkelijk; is 40 jaar in het bedrijfsleven gebeurd EN NIET IN DE ZORG) komen we op 5 miljard. Geen van bovenstaande aannamens is irrieel; zelfs zeer aannemelijk. TEL UIT JE WINST

  4. Ook mooi is van de houding van de VNG: het staat nog in de werkintructies(verordeningen) maar het wordt heus niet meer toegepast… echt waar hoor. En daar achteraan: op lopende procedures passen we nog wel een inkomensgrens. Ondanks dat het helemaal nooit had gemogen… liegen en oplichten is ook een vak.

  5. Krokodillentranen van de staatssecretaris! Ze wist het al een hele tijd en heeft de afgelopen jaren niet ingegrepen. Naast de uitkomsten van het degelijke rapport van de ombudsman over de WMO moet ook nog eens goed gekeken worden naar ddie pilot-gemeenten die De Kanteling hebben ingevoerd. Uikomst zal zijn dat er ongeveer 40% bezuinigd is op een erg slinkse manier op de huishoudelijke zorg.Dus staatssecretaris inpakken en na de verkiezingen niet meer terugkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.