Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stagefonds Zorg veelvuldig gebruikt

Van het Stagefonds Zorg is veelvuldig gebruik gemaakt. Tegelijkertijd moet er aandacht blijven voor het personeelstekort in de zorg. Dat stellen staatssecretaris Bussemaker en minister Klink van Volksgezondheid in de Arbeidsmarktbrief 2008.

VWS stelde vanaf 2007 248 miljoen euro beschikbaar om vijf à zesduizend extra verplegenden en verzorgenden aan te stellen. Volgens Klink en Bussemaker is deze groei daadwerkelijk gerealiseerd en is er een stijging van 103.000 naar 116.000 verzorgenden, verpleegkundigen en maatschappelijk dienstverleners. Omdat jaarlijks 1600 50plussers de zorg verlaten, moet er toch aandacht blijven voor het personeelstekort in de zorg.

Stagefonds

Het Stagefonds Zorg is in september van start gegaan. VWS begrootte dit op 59 miljoen euro voor 2008, maar kwam uiteindelijk uit op 63 miljoen euro. Van de 63 miljoen euro is ongeveer 53 miljoen in de care (exclusief ggz) terecht gekomen, negen miljoen in de cure (inclusief ggz) en een miljoen in de jeugdzorg.

Onderwijs

De zorg is bij alle opleidingsniveaus populair, maar vooral bij vwo-leerlingen. 35 procent van de vwo-scholieren wil een vervolgopleiding in de zorg gaan volgen. Vmbo-scholieren kiezen minder vaak een zorgopleiding, terwijl juist de vraag naar medewerkers op hun niveau groeit. Ook kiezen de vmbo’ers vaker welzijnsopleidingen en assisterende opleidingen, dan een opleiding tot verzorgende. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Arbeidstekorten in de zorg vallen mee

VWS wil met stichting arbeidstekort aanpakken

Arbeidsproductiviteit kraamverzorgenden opvallend hoog

1 REACTIE

  1. De waardering voor 45 plus verzorgers/verpleging moet toenemen. Ik merk dat 45 plussers toenemend korter gaan werken omdat hetzelfde werk teveel voor ze wordt. Ook veranderingen in het zorgaanbod vinden ze lastig (kortere opnameduur, patienten knappen thuis op).
    Gezond leven en sporten doen zij veelal wel maar hebben ook de zorg voor pubers, soms kleinkinderen en ouders. Als verzorger ben je in de familie al gauw het aanspreekpunt of uitvoerder organisatie zorg in de familie. Mantelzorg door verpleegkundigen zou anders gehonoreerd kunnen worden.
    Ook de rol van een verpleegkundige kan meer naar coachen en aansturen van jongeren,dus een jongere naast een oudere verpleegkundigen is samen sterk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.