Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stageplaatsen ontbreken voor medische hulpverlener

Honderd studenten van de hbo-opleiding medisch hulpverlener aan de HAN Hogeschool in Nijmegen dreigen een studievertraging op te lopen doordat het beroep nog niet is opgenomen in het BIG-register. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
Stageplaatsen ontbreken voor medische hulpverlener

Volgens de Volkskrant bestaat de opleiding tot medisch hulpverlener al twee jaar en gaat het om toekomstige ambulancebroeders en eerstehulpverplegers. Maar omdat het beroep nog niet in het BIG-register is opgenomen, dreigen nu ruim honderd studenten van de relatief nieuwe hbo-opleiding een studievertraging op te lopen. Het schoolbestuur stelde de studenten op de hoogte tijdens een ingelast college en in een begeleidende brief. ‘Wij blijven het geplande onderwijs aanbieden’, staat in de brief, ‘echter zonder garantie op een stageplaats.’ En ook: ‘Wanneer het ons niet lukt stageplaatsen te regelen, kan dat mogelijk gevolgen hebben voor je studieduur.’ Studenten die zeker willen zijn van een stage, wordt aangeraden over te stappen naar de reguliere bachelor verpleegkunde. Ook in dat geval lopen ze een studievertraging op, van een halfjaar. Voor de tweedejaarsstudenten zijn nu 33 stageplaatsen gevonden, terwijl er 180 nodig zijn. Voor het derde jaar zijn 13 van de 35 stageplaatsen beschikbaar.

VWS

Het tekort aan stageplekken wordt veroorzaakt doordat de praktijk niet klaar blijkt voor de nieuwe opleiding. Ziekenhuispersoneel weet niet wat de studenten kunnen en wat ze hun moeten leren. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem stelde het afgelopen jaar wel stageplekken beschikbaar, maar ziet daar komend jaar vanaf. De ambulancedienst Gelderland-Midden ‘bevriest’ de stagecontracten zolang er onduidelijkheid is over een BIG-registratie. Volgens de Volkskrant heeft het ministerie van VWS nooit gegarandeerd dat de medisch hulpverlener in het BIG-register wordt opgenomen. Een woordvoerster wijst erop dat niet alle assisterende medische beroepen daarvoor vanzelfsprekend in aanmerking komen en dat dat bij andere opleidingen niet tot problemen leidt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Maatschappelijke stage verbetert reputatie ggz

99 miljoen per jaar voor stages in zorginstellingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.