Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sterfte rond operaties kan helft omlaag’

Mark van Dorresteijn
De sterfte rond operaties in Nederlandse ziekenhuizen kan met de helft worden verminderd als artsen en verpleegkundigen gebruikmaken van een nieuwe, uitgebreide checklist. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam waarvan de resultaten donderdag verschijnen in het medische vakblad New England Journal of Medicine.
‘Sterfte rond operaties kan helft omlaag’

In de westerse wereld overlijdt één op de 150 mensen die worden opgenomen, als gevolg van complicaties die in het ziekenhuis optreden. Marja Boermeester, onderzoeksleider en chirurg, stelt dat de meeste fouten rondom de operatie buiten de operatiekamer plaatsvinden. “Het is dus logisch om te kijken of daar winst te boeken valt.”

Checklist

De onderzoekers hebben daarom een nieuwe checklist ontwikkeld waarin alle controles in kaart zijn gebracht die moeten zijn uitgevoerd voor de operatie, tijdens en vlak na de ingreep en voor het ontslag uit het ziekenhuis. De behandelaars moeten meer dan honderd punten nalopen die rond een operatie tot fouten kunnen leiden, zoals de precieze plaats die moet worden geopereerd, het gebruik van bloedverdunners en mogelijke allergieën voor medicijnen.

Opzienbarende resultaten

De werking van die lijst is sinds 2007 onderzocht aan de hand van gegevens van vierduizend geopereerde patiënten in zes ziekenhuizen. Daaruit bleek dat het aantal complicaties met ruim een derde daalde, van 27,3 naar 16,7 procent. De sterfte nam met de helft af, van 1,5 naar 0,7 procent. De onderzoekers noemen de resultaten opzienbarend. “Zelfs wij zijn verrast door het enorme effect op de sterfte”, aldus Boermeester.

Belangstelling

Het AMC past de checklist inmiddels standaard toe bij alle chirurgische ingrepen. Veertig andere ziekenhuizen in Nederland hebben al belangstelling getoond. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Extra controle gezondheid asielzoekers met checklist

Checklist voor zorg op afstand

Checklist verplicht zorgverleners samen te werken

Eén checklist als overzicht chirurgisch traject

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.