Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterke stijging e-verwijzingen ZorgNetOost

Mark van Dorresteijn
Het aantal elektronische verwijzingen via ZorgNetOost stijgt sterk in de eerste helft van 2014. ZorgNetOost is een IT-infrastructuur voor communicatie en overleg tussen zorgverleners. Een onderdeel daarvan is de elektronische verwijsbrief (e-Verwijzen).
Sterke stijging e-verwijzingen ZorgNetOost
Foto: ANP Lex van Lieshout

In de eerste helft van 2014 zijn er 35468 verwijzingen verstuurd. Dat is 45 procent meer dan de 24317 verwijzingen in de eerste helft van 2013. IZIT, de organisatie achter ZorgNetOost, startte in 2011 met e-Verwijzen en registreerde dat jaar 3798 verwijzingen over het hele jaar. In 2012 steeg dit aantal tot 19112 en in 2013 werd een totaal van 52309 verwijzingen verstuurd.

Groeiverloop van het aantal elektronische verwijzing. Paars (2011), roze (2012), groen (2013) en grijs (2014).  ©ZorgNetOost

Elektronisch verwijzen

De informatiesystemen van de huisartsen beschikken meestal over een functionaliteit waarmee zij een verwijsbrief op kunnen stellen. Deze verwijsbrief wordt afgedrukt en meegegeven aan de patiënt. Deze maakt vervolgens zelf een afspraak met de specialist, die dan pas bij het eerste bezoek de informatie over een patiënt krijgt. Als de specialist behoefte heeft aan aanvullende informatie, moet die eerst verkregen worden alvorens de behandeling kan starten. De van de huisarts verkregen informatie moet handmatig in het systeem van de specialist ingevoerd worden. Of en hoe de huisarts vervolgens de informatie van de specialist terugkrijgt is niet vastgelegd.

Dit proces kost veel tijd, vraagt veel administratieve handelingen, kan leiden tot fouten vanwege onvoldoende of onjuiste informatie en dubbele onderzoeken omdat eerder verkregen meetwaarden niet bekend zijn. Met e-Verwijzen wordt het verwijsproces van huisarts naar ziekenhuis of GGZ-instelling elektronisch ondersteund. Sinds april 2011 is het mogelijk om elektronisch te verwijzen via de dienst e-Verwijzen op het ZorgPortaal van ZorgNetOost. Wat begon als een kleine pilot heeft is doorgegroeid naar een aansluitingspercentage van boven de 70 procent van alle huisartsen in de regio.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.