Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steun voor wijziging Zorgverzekeringswet

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een wetswijziging van de SP.De aanpassing van de Zorgverzekeringswet maakt het onmogelijk dat reserves die zorgverzekeraars hebben opgebouwd uit de oude ziekenfondsen worden gebruikt om winst uit te keren.
Steun voor wijziging Zorgverzekeringswet

SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Dankzij ons voorstel blijven de opgebouwde reserves behouden voor goede zorg. Gelukkig maar, het zou onverantwoord zijn als private investeerders er vandoor gaan met geld dat bedoeld is voor zorg.’

Reserves

Bij de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 beschikten ziekenfondsen over een reserve van 1,7 miljard euro. Deze reserves mochten de voormalige ziekenfondsen inbrengen bij de start van de uitvoering van de private zorgverzekering. Daarbij werd een belangrijke voorwaarde gesteld. Die voorwaarde hield in dat het inbrengen van deze reserves alleen kon, zolang een ziekenfonds ervoor koos de Zorgverzekeringswet zonder winstoogmerk uit te voeren. Dit om te voorkomen dat opgebouwde reserves aan aandeelhouders konden worden uitgekeerd.

Winstoogmerk

Indien binnen tien jaar alsnog gekozen werd voor uitvoering van de zorgverzekering met winstoogmerk, dan wel het bedrijf wordt beëindigd, moeten de oude wettelijke reserves worden afgerekend met de overheid. Deze termijn loopt per 2016 af, waarna zorgverzekeraars die in bezit zijn van deze reserves alsnog over kunnen gaan tot het uitkeren van winst. De SP wil dat niet omdat zorggeld betaald uit onze zorgpremies niet bedoeld is voor de winst van aandeelhouders of investeerders, ook niet na 2016.

Volgens Leijten ligt de weg nu open om ook de huidige reserves van zorgverzekeraars te behouden voor goede zorg. ‘In 2013 maakten de zorgverzekeraars 1,4 miljard euro winst en hadden ze 9,3 miljard euro aan reserves. Deze enorme bedragen moeten niet in de zakken van private investeerders belanden maar moeten behouden blijven voor goede zorg of verlaging van de premies,’ aldus Leijten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.