Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stichting ZorgRecht: ‘David wint van Goliath’

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Stichting ZorgRecht heeft het kort geding over niet-gecontracteerde zorg door zzp´ers in de zorg gewonnen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, zo is vrijdag bekendgemaakt.
Rechter-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Vrijdagmiddag om 14.00 uur heeft Stichting ZorgRecht van haar advocaat te horen gekregen dat de rechter de stichting op alle fronten in het gelijk stelt in het kort geding tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis. ‘We zijn helemaal euforisch hier’, reageert Joyce de Bruijne, woordvoerder van Stichting ZorgRecht desgevraagd telefonisch. ‘We hadden hier natuurlijk wel op gehoopt, maar hielden er rekening mee dat het misschien slechts gedeeltelijk in ons voordeel zou uitpakken. Dat de rechter ons nu op alle punten in het gelijk heeft gesteld, is natuurlijk helemaal geweldig; het is als David die wint van Goliath!´

Niet-gecontracteerde verpleegkundige zorgaanbieders dreigden uit de markt te worden gedrukt door de aangescherpte inkoopvoorwaarden van Zilveren Kruis. Voor Stichting ZorgRecht was dat aanleiding om een kort geding aan te spannen.

De beslissing van de rechter betekent dat Zilveren Kruis zijn eisen aan niet-gecontracteerde zorgaanbieders moet intrekken. Dus geen machtigingseis, geen cessieverbod, en wél een betaalovereenkomst. De proceskosten komen voor rekening van de zorgverzekeraar. Maandag volgt de exacte inhoud van het vonnis, wat belangrijk is voor verdere duiding van de gevolgen van de uitspraak voor de praktijk.

1 REACTIE

  1. Van harte gefeliciteerd collega’s.
    Petje af.
    De volgende stap, bepaalde personen die “ongecontracteerd” synoniem verklaren met “frauduleus” voor de rechter slepen wegens smaad?
    Ik vermoed dat er in de zorg een breed draagvlak hiervoor zal zijn.
    Ga eens praten met de GGZ, met logopedisten, met VPHuisartsen, en ga maar door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.