Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

Redactie Zorgvisie
De zorgkosten voor mensen lopen op naarmate ze ouder worden. Vooral in het laatste levensjaar maken mensen veel kosten voor zorg. Deze stijging wordt weer teniet gedaan doordat echtparen langer bij elkaar blijven en zo minder een beroep op de zorg doen, omdat ook mannen een hogere leeftijd bereiken. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 2005 werd in Nederland 68,5 miljard euro aan gezondheidszorg uitgegeven. De duurste sectoren zijn ziekenhuiszorg en medisch specialistische zorg. (17,7 miljard) en ouderenzorg (12,7 miljard). De gemiddelde kosten voor de gezondheidszorg per Nederlander zijn 4200 euro.

Ouderenzorg stijgt minder

Het aantal mensen dat een beroep op ziekenhuiszorg doet, zal minder snel toenemen dan eerder werd berekend, denkt het RIVM. Tot 2020 zal dat een procent in plaats van 1,2 procent per jaar zijn. De uitgaven voor ouderenzorg (thuiszorg en verzorgings- en verpleeghuizen) zullen naar verwachting elk jaar met 1 procent toenemen, in plaats van de eerder geschatte twee procent.

Zorguitgaven groeien minder hard

Vooral alleenstaande ouderen maken namelijk gebruik van de ouderenzorg. Dat zijn meestal vrouwen, omdat die gemiddeld ouder worden dan mannen. Nu de levensverwachting van mannen sneller toeneemt dan die van vrouwen, is de toeloop op de ouderenzorg waarschijnlijk minder groot. Het RIVM onderstreept dat niet alleen de vergrijzing de groei van de zorguitgaven bepaalt. Ook prijsontwikkelingen en nieuwe behandelmogelijkheden leiden tot groeiende uitgaven voor zorg. Tussen 1999 en 2003 stegen de zorgkosten jaarlijks gemiddeld met 9,7 procent. Tussen 2003 en 2005 was dat 3,9 procent per jaar. (ANP)

Lees ook:

Kosten vergrijzing onjuist geraamd

PvdA: ‘Kosten ziekenhuiszorg escaleren’

RVZ onderzoekt kostenbeheersing in de zorg

Zorgkosten stijgen met 4,4 procent

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.