Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop met absurde operaties’

AMSTERDAM - Voorzitter Onno Buruma van de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum vindt dat er grenzen gesteld moeten worden aan het medisch handelen.

“We moeten stoppen met absurde operaties”, stelt hij in een donderdag verschenen rapport van accountantconcern Ernst & Young.

Levensjaar

In het interview vraagt hij zich hardop af wat de waarde is van een extra levensjaar vol behoeften aan intensieve zorg, waarbij de kwaliteit van leven zeer beperkt is. De bestuursvoorzitter werpt een kritisch licht op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg in Nederland.

ICT

Zo denkt hij dat ziekenhuizen nog tien tot twaalf jaar aan hun computersystemen moeten werken voordat een “volwassen niveau” is bereikt. Volgens hem moeten nog veel computerprogramma’s aangepast worden om een uitgebreid elektronisch patiëntendossier beschikbaar te hebben voor artsen binnen en buiten de ziekenhuizen.

Niet bewezen zorg

Verder wijst hij er op dat ongeveer 90 procent van de procedures in de zorg niet gebaseerd is op in de praktijk bewezen methoden. Bovendien zijn de richtlijnen voor behandelingen van patiënten gericht op ‘de gemiddelde patiënt’. Dat betekent dat een medicijn weliswaar voor 30 procent van de patiënten goed kan werken, maar dat het bij 40 procent niets uithaalt en 30 procent er zelfs negatieve gevolgen van ondervindt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.