Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stopwatch blijft in thuiszorg

Mark van Dorresteijn
De thuiszorg is voorlopig nog niet af van registratie per minuut. Wel zoekt staatssecretaris Bussemaker alternatieven, schrijft zij aan de Tweede Kamer.
Stopwatch blijft in thuiszorg

Bussemaker zoekt alternatieven voor de huidige eis dat thuiszorgorganisaties de geleverde zorg registreren tot op de minuut. Maar ze “zal niet overgaan tot een onmiddellijke afschaffing van de minutenregistratie”, meldt ze aan de Kamer. Die nam dit voorjaar een motie aan van CDA’er Jan de Vries om de minutenregistratie per direct te beëindigen. Eerder meldde Bussemaker in de Kamer dat registratie noodzakelijk is volgens cliëntenorganisaties, de koepels van zorgaanbieders, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het CAK.

Registratie onvermijdelijk

In een tweede overleg met deze partijen werd volgens haar opnieuw breed gedragen “dat registratie van genoten zorg op dit moment en ook in de toekomst op enigerlei wijze onvermijdelijk is”. De partijen vinden wel dat de toekomstige bekostiging via extramurale zorgzwaartepakketten (ezp’s) tot minder administratie moet leiden.

Zorgleefplannen

De ezp’s vervangen op termijn de huidige bekostiging per zorgfunctie. De staatssecretaris kondigt nu een pilot aan waarin de bekostiging wordt gebaseerd op zorgleefplannen, de afspraken tussen aanbieder en cliënt. Kamerlid De Vries vindt het jammer dat Bussemaker geen termijn noemt. “En dat professionals registratie belangrijk vinden, verrast mij ook. Als ik lees dat dit ‘breed gedragen wordt’, denk ik: dus niet door iederéén. Voor het CDA is de zaak hiermee niet afgehandeld.”

Zorgvuldige afschaffing

Beroepsorganisatie V&VN zegt desgevraagd dat de afschaffing van minutenregistratie snel moet gebeuren, maar wel op een zorgvuldige manier. Woordvoerster Monique Roedoe: “Er is altijd een periode nodig om af te bouwen. Als we de minutenregistratie afschaffen, dan graag in een keer goed.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Bussemaker wil af van registratie per minuut

Klink neemt bekostiging op de schop

Bussemaker verlaagt extramurale AWBZ-tarieven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.