Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Strandkamer voor dementerenden

Mark van Dorresteijn
Dementerende bewoners van woonzorgcentrum Vreugdehof in Amsterdam hebben sinds vorige week een strandkamer in het gebouw. De speciale kamer moet het welbevinden van de ouderen verbeteren. Vreugdehof is het eerste Nederlandse woonzorgcentrum met deze ‘zon-zeesnoezelruimte’.
Strandkamer voor dementerenden

In de ruimte bevindt zich een zandstrandje en ‘zon’ die instelbaar is qua intensiteit en warmte. Op de achtergrond klinken zee- en vogelgeluiden. Verder waait er zo nu en dan een briesje. De ouderen kijken, dankzij een metershoog decor, uit over zee. In de kamer staan zo’n vijf á zes stoelen waar de ouderen op kunnen zitten. Ook zijn er houten vlonders waarop rolstoelen geparkeerd kunnen worden.

Tot rust komen

Debbie Brandon, teamleider Osira, legt uit dat de speciale kamer goed bezocht wordt. “Mensen leven helemaal op en beginnen spontaan te vertellen over vroeger. Ook de familie en vrienden reageren op de strandkamer. Echte resultaten hebben we nog niet gemeten, maar we zien al wel dat het werkt. We hebben een bewoonster met de ziekte van Pick die loopdrang heeft en constant over de gangen wandelt. Daarbij schreeuwt ze vaak en vertoont agressief gedrag. In de strandkamer komt zij echter helemaal tot rust en ook een aantal uren daarna is zij veel rustiger dan normaal. Dat toont voor ons het nut al aan.” De ouderen mogen maximaal een uur achter elkaar in de kamer zijn en worden niet bruin van de lampen.

Effect van licht

Het idee ontstond tijdens een bezoek aan de Zorgtotaal Beurs. De Sunscene, zoals de installatie heet, werd in eerste instantie voor de wellness-sector ontwikkeld. Daar bleek dat het nepstrand ook een positief effect heeft op de gezondheid van dementerenden. Eerder concludeerden onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam al dat licht een positief effect heeft op het brein waardoor depressie en angstklachten afnemen. Belgisch onderzoek wees bovendien uit dat licht effect heeft op de aanmaak van melatonine, een stof die inwerkt op het slaappatroon. De verwachting is dat de ouderen die een tijd in de strandkamer doorbrengen, beter slapen waardoor ze uitgerust zijn en minder slaapmedicatie nodig hebben. Het woonzorgcentrum wil pas na de zomer starten met een onderzoek omdat de aankomende zomer ook effect zou kunnen hebben op de ouderen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Strandverslag RTV Noord-Holland

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.